Peter R. de Vries grootste zoekterm 2021

man op knieën met vergrootglas. Zoeken, zoektermen zoekwoorden

Peter R. de Vries is de grootste zoekterm in 2021. Dat blijkt uit de Google Trends-resultaten in Nederland: Year in Search 2021. De lijst van dit jaar is iets anders dan die van het jaar daarvoor. Toen waren coronagerelateerde termen vooral dominant.

Kort na de aanslag op de misdaadhournalist, die begin juli plaatsvond, zochten mensen massaal op ‘Peter R. de Vries’ om uit te vinden wat er precies wat gebeurd en hoe het op dat moment met hem ging. Mensen zochten ook veel om erachter te komen waarom de aanslag op de misdaadjournalist had plaatsgevonden.

De tweede in de top 10 is ‘EK 2021’. Dit was vooral in de maanden juni en juli. Mensen zochten het vaakst naar de scores en de wedstrijdschema’s. Google vindt deze tweede plek opvallend omdat de het toernooi eigenlijk nog steeds ‘Euro 2020’ heette, vanwege een jaar uitstel door corona.

Plaats nummer drie is voor ‘Stemwijzer’. Daarnaar zochten mensen het vaakst op 16 maart, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens de techreus is het opvallend om te zien hoeveel mensen nog op het laatste moment op zoek waren naar advies.

De top 10 trending zoekopdrachten 2021
 1. Peter R. de Vries
 2. EK 2021
 3. Stemwijzer
 4. Avondklok
 5. Testen voor Toegang
 6. Sneeuwradar
 7. Olympische Spelen
 8. iPhone 13
 9. Nelson Valkenburg
 10. WhatsApp storing
2021: weer,  sport, corona en WhatsApp

In januari dit jaar waren de zoektermen rellen, avondklok en Rico vs. Hesdy dominant. Bij die laatste term rond de match tussen de twee boksers op 30 januari zochten mensen vooral vaak naar de streamingsmogelijkheden om de match te zien.

In februari domineerden te termen code rood, Action click en collect en Kieswijzer. De nummer 1 kwam vooral sneeuwstorm Darcy. In bijna heel het land viel sneeuw met een flinke oostenwind. Code rood gold op 15 februari ook weer door gladheid door ijzel. Toen kwam ook de de zoekterm ‘schaatsen kopen’ sterk op omdat je in een groot deel van ons land kon schaatsen op natuurijs.

In mei was de term ‘Prullenbakvaccin’ het vaakst gezocht. Net als ‘Songfestival 2021’, samen met  ‘Uitslag songfestival’. Op de derde plaats stond UEFA EURO 2020.

In de zomer domineerden zoektermen rond sport. In okotoer was het de grote What’sAppstoring die als zoekterm domineerde. Alec Baldwin, die op een filmset per ongeluk een cameravrouw doodschoot met een wapen waarvan hij dacht dat het ongeladen was.

In november domineerden de termen Sinterklaasjournaal, 2G en Black Friday de top drie. En tot nu toe voeren de termen Nelson Valkenburg, Kwalificatie F1
en René van Kooten de lijst aan.

2020

De lijst van dit jaar is toch anders dan die van het eerste coronajaar 2020. Toen waren zoektermen rondom de pandemie dominant in de lijst.  ‘Coronavirus’ en ‘RIVM’ waren de woorden die bovenaan de lijst stonden. We werden ze op de voet gevolgd door de zoektermen ‘Amerikaanse verkiezingen’ en ‘Kobe Bryant’, de basketballegende die bij een helikopterongeluk om het leven kwam.

Lees ook:
 • Impact corona goed te zien in zoektermen
 • De Work Life Shift draait niet om ‘waar’, maar om ‘waarom’ en ‘hoe’

Gerelateerde berichten...