Philips en SURFsara samen in Big Data-onderzoek

Grafiek economische groei

Philips en SURFsara (dochteronderneming van SURF) gaan samenwerken om het HealthSuite-cloud platform van Philips te koppelen aan de nationale ICT-infrastructuur voor onderzoek van SURF. Doel is om een veilige cloud-gebaseerde onderzoeksomgeving op te zetten met analysemogelijkheden waar zorginstituten samen kunnen werken aan Big Data-onderzoek.

Philips en SURFsara gaan gaan zo ‘Big Data’-onderzoeksdiensten bieden via de cloud voor gepersonaliseerde behandeling en population health management. Via online portal, Cloud-diensten en Big Data analyses zal lifesciences onderzoek worden ondersteund om de vertaalslag van academisch onderzoek naar de zorgpraktijk te versnellen

De geïntegreerde diensten bieden ondersteuning bij onderzoek naar onderzoek dat onder meer gericht is op de ontwikkeling van nieuwe gerichte therapieën voor darm-, prostaat- of borstkanker. Hiervoor is een allesomvattend beeld van de gezondheid van een patiënt nodig.  Het gaat dan om enorme hoeveelheden gegevens over lange periodes, afkomstig van medische scanners, weefselbiopsieën, uitslagen van laboratoriumonderzoek en genoomonderzoek. Bij populatieonderzoek moeten zeer grote verzamelingen gegevens over de gezondheid van grote groepen mensen worden samengevoegd. Deze gegevensverzamelingen worden vervolgens geanalyseerd om zelfs de kleinste correlaties en patronen te ontdekken die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot betere behandelingen.

Een gebruiksvriendelijke online portal zal wetenschappers en klinisch onderzoekers beveiligde en snelle toegang bieden tot Big Data, supercomputervoorzieningen, gecombineerde analyse-tools van zowel Philips als SURFsara, IT-oplossingen en zogenoemde machine learning technologie. Het doel van de gecombineerde diensten is om wetenschappers en onderzoekers in staat te stellen bijzonder grote data sets die beschikbaar zijn bij diverse universitaire medische instellingen of die voortkomen uit verschillende onderzoeksprogramma’s makkelijk te kunnen verplaatsen, delen, samenvoegen, hergebruiken en te analyseren.

De geïntegreerde nieuwe onderzoeksomgeving is in eerste instantie bedoeld ter facilitering van universitaire medische instellingen en onderzoeksprogramma’s. Later zal dit worden uitgebreid om ondersteuning te bieden aan medische centra en biowetenschappers bij het analyseren van zeer grote hoeveelheden gegevens afkomstig uit vakgebieden als genomica, digitale pathologie en medische beeldvorming. De Big Data-onderzoeksdiensten zullen tevens beschikbaar worden gesteld voor gezamenlijke onderzoeksprojecten binnen en buiten Europa, zoals past bij de internationale aard van modern medisch onderzoek.

De totale hoeveelheid opgeslagen klinische data groeit met circa 40% per jaar als gevolg van snelle vooruitgang op het gebied van diagnostische medische beeldvorming en patiëntbewaking, de behandeling van chronische ziektes en het toenemende gebruik van kleine draagbare sensoren voor medische toepassingen. Met behulp van deze apparaten kunnen patiënten zelf nauwkeurige metingen verrichten, en er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de verzameling en registratie van hoogwaardige gegevens. In de toekomst wordt een nog grotere toename van de datavolumes verwacht naarmate er meer gegevens vanuit de digitale pathologie en pathologie beschikbaar komen en geanalyseerd worden.

Gerelateerde berichten...