Politie: zomer op kantoor ideale tijd voor cybercriminelen

politie patch

De zomervakantie is een ideale tijd voor cybercriminelen om toe te slaan in het bedrijfsleven. Veel medewerkers zijn op vakantie en andere collega’s nemen het werk tijdelijk waar. De politie waarschuwt en geeft tips.

Krijgt u bijvoorbeeld een aanbieding die vermomd is als factuur? Check altijd de kleine lettertjes. Gooi de valse rekening in de (digitale) papierbak!

 

CEO-fraude

Krijgt u een e-mail van uw hoogste baas met het verzoek om snel een groot bedrag over te maken? Volg de juiste procedure in het bedrijf. Goede kans dat het niet écht de CEO is die u mailt maar cybercriminelen.

 

Factuurfraude

Betaalt u de rekeningen? Controleer altijd het rekeningnummer. Bel bij twijfel naar de afzender. Criminelen willen nog wel eens de (digitale) post onderscheppen en alleen het rekeningnummer wijzigen. Als je niet oplet, stort je geld op een valse rekening.

 

Meer tips

Zorg dat de computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn. Maak altijd gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten).

 

Wachtwoord

Gebruik altijd een sterk wachtwoord. Bijvoorbeeld een lange wachtzin. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Verander uw wachtwoorden regelmatig.

Heeft u een nieuwe baan of relatie? Zorg dan ook voor een ‘digitale scheiding’ door opheffen van gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts.

Klik niet zomaar op een link in bijvoorbeeld een e-mail of sms. En klik nooit op links van onbekende afzenders. Verder waarschuwt de politie om nooit inloggegevens of bankgegevens af te geven aan een ander. Banken, creditcardmaatschappijen en ook webwinkels vragen nooit om uw persoonlijke gegevens. Niet per mail en ook niet per telefoon.

Stuur nooit uw bankpas op. En wees voorzichtig met het delen van een kopie van uw identiteitsbewijs of rijbewijs. Ook op social media. Maak ook regelmatig een back-up van uw bestanden.

 

Aangifte cybercrime

Zo kunt u aangifte doen als u toch slachtoffer bent geworden van cybercrime. Aangifte doen kan via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg voor u cybercrime gaat melden bij de politie dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee.

Eerder dit jaar waarschuwde de politie nog dat cybercrime harder groeit dan ‘gewone’ inbraken. Dat bleek uit het meest recente jaarverslag.

In 2018 was er ook een daling te zien in het aantal internetaangiften. In het eerste kwartaal van 2019 groeide het aantal internetaangiften met 20 procent. De groei is te zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.

Criminaliteit heeft volgens de politie steeds vaker een digitale component. De politie zet in de bestrijding van cybercriminelen  steeds meer in op internationale samenwerking.

Gerelateerde berichten...