Politieke advertenties Google verboden vanwege Capitoolbestorming

politieke advertenties aanplakbord op straat

In Amerika zijn politieke advertenties bij Google verboden. Dat gebeurde als reactie op de bestorming van het Capitool vorige week woensdag. Het verbod gaat vandaag in en duurt tot zeker 21 januari.

Dit valt te lezen in een mail aan adverteerders. Nieuwssite Axios kreeg de mail in handen. Het verbod geldt voor Google Ads, DV360, YouTube, en voor AdX Authorized Buyer.

Het gaat vooral om politieke uitingen via advertenties rond de uitslag van de verkiezingen van afgelopen november in de VS. Daar werd de democraat Joe Biden verkozen boven de republikein Donald Trump. Deze laatste liet het er niet bij zitten en bleef de uitslag ontkennen en aanvechten.

De nieuwe bepalingen stellen dat adverteerders niet mogen verwijzen naar zowel politieke kandidaten als de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook hinten naar een eventueel impeachment van Trump of de aankomende inauguratie van de aankomende president Joe Biden zijn voorlopig niet toegestaan. En al helemaal mag een adverteerder niet direct of indirect verwijzen naar het geweld rond de bestorming van het Capitool of eventuele plannen voor een nieuwe bestorming of vergelijkbare actie.

Het tijdelijke verbod is ingesteld voor alle advertentieplatformen van de techreus. Daarnaast zegt Google sowieso veel scherper te zijn wat voor advertenties of adverteerders dan ook die haatzaaien of geweld aanwakkeren, vergoelijken of verheerlijken.

Het verbod is een vervolg op een eerder verbod dat Google vlak na de verkiezingen in november vorig jaar oplegde rond verkiezingsadvertenties. Dat verbod duurde toen tot in december.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X