Project MARCH maakt breingestuurd exoskelet

Exoskelet March Koen lopend

Het studententeam Project MARCH presenteerde vrijdag een nieuw prototypen van hun exoskelet. VHet team onthulde de nieuwe  MARCH VII. Tijdens het evenement in de Maassilo in Rotterdam liet het team in een live demonstratie de verschillende vernieuwingen zien.

Koen van Zeeland, de bestuurder, legde een pad af met meerdere obstakels. Daarmee slaagde het team erin om volledig dynamisch te lopen. En voor het eerst kon het exoskelet lopen door breinaansturing.

Een exoskelet is een gemotoriseerd robotisch pak, waarmee het mogelijk wordt dat iemand met een dwarslaesie weer op kan staan en lopen. De visie van Project MARCH is om met technologie de kwaliteit van leven van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Dynamisch lopen met dieptecamera’s

Scheefliggende stenen, opstapjes en onverwachte obstakels: het overwinnen hiervan is met de MARCH VII een stuk eenvoudiger. Twee dieptecamera’s in het pak scannen de omgeving en is het mogelijk om voor iedere stap de ideale voetpositie te bepalen. Eerder was het nodig om voor ieder opstapje te stoppen en een looppatroon te kiezen voordat de drager van het pak kon doorlopen. Dit jaar zijn de voorgeprogrammeerde looppatronen door deze dynamische manier van lopen dan ook verleden tijd.

Dit jaar is een gigantische stap gezet in de exoskelettechnologie op het vlak van breingestuurd lopen. Het zevende team van Project MARCH liet na veel onderzoek op dit gebied zien dat aansturen van het robotische pak mogelijk is met elektro-encefalografie (EEG).

Op het moment dat bestuurder Koen, denkt aan lopen, worden deze signalen door middel van EEG waargenomen en gestuurd naar het exoskelet. Hierdoor begint Koen met lopen. Ditzelfde geldt voor stoppen met lopen.

Input device met smartphone en eigen app

Ook het ‘input device’ op de kruk heeft vernieuwing ondergaan. Het input device zorgt dat de piloot met het exoskelet kan communiceren. Dit jaar bestaat deze uit een smartphone met een zelfontwikkelde applicatie. De draadloze communicatie tussen de smartphone en het exoskelet komt tot stand via een lokaal wifi-netwerk. De applicatie is gebruiksvriendelijk en intuïtief, zodat de piloot hier snel en makkelijk mee kan werken.

De gebruiksvriendelijkheid voor de piloot stond dit jaar centraal in de ontwikkeling van het nieuwste exoskelet. Zo kan Koen nu met zijn eigen schoenen in het exoskelet stappen. Het studententeam maakte dit mogelijk door een klikmechanisme te ontwikkelen waarmee Koen zijn schoenen vast kanmaken aan de voetplaat van het exoskelet. Op deze manier is het eenvoudiger om in en uit het exoskelet te gaan.

Teammanager Lieke Roelofs blikt terug op afgelopen jaar: ‘Het is enorm bijzonder om te zien hoe dit team zich ontpopt heeft tot echte experts in de afgelopen twaalf maanden. Niet alleen hebben we een innovatief exoskelet neergezet waarmee we dichter bij de implementatie in het dagelijks leven zijn gekomen, maar door het intensieve samenwerken hebben we ook veel over onszelf geleerd. Hierdoor is iedereen individueel enorm gegroeid en zijn er sterke onderlinge banden gecreëerd. Een uniek avontuur om trots op te zijn!’

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X