Publicroam: driekwart gemeenten biedt onveilige openbare wifi

wifi publicroam

Driekwart (78%) van de Nederlandse gemeenten biedt onveilige wifi op gastnetwerken. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Publicroam.

Op die netwerken zijn bijvoorbeeld geen wachtwoordeisen of kun je terecht met een gedeeld wachtwoord. Forum Standaardisatie wil intussen bekijken om dat op te lossen met verplichte beveiliging.

Gebruikersnaam

Publicroam schreef 355 Nederlandse gemeenten aan, waarvan er 281 reageerden. Uit de antwoorden kwam naar boven dat 43 procent van de gemeenten met dit soort wifi-netwerken geen wachtwoordbeveiliging had. Verder bleek dat in vier gemeenten het wifinetwerk helemaal open was, dus ook zonder wachtwoord.

Verder bleek dat 27 procent van de gemeenten een gedeeld wachtwoord gebruikten. Dit werd  aan meerdere personen gegeven. Als gebruiker kun je zo’n wachtwoord vragen via de balie in het gemeentehuis of aanvragen via e-mail. Acht procent van de gemeenten zei een geheel open wifinetwerk te bieden. Hoe de toegang in zijn werk ging, werd daarbij niet bekend.

Vijftien gemeenten, dat komt neer op vijf procent, hadden wel een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen tot de publieke netwerken. Publicroam benadrukt dat alleen inloggen met een uniek gebruikersnaam en wachtwoord het veiligst is vanwege de wpa2-enterprise-beveiliging. Dat is dus de enige goede manier om gasten veilig toegang te bieden.

Autenthicatie

Publicroam verkoopt publiek toegankelijke wifi door het delen van authenticatie voor wifi-netwerken. Hierbij kunnen gebruikers veilig inloggen op meerdere wifi-netwerken die publicroam. Dit is vergelijkbaar met eduroam voor studenten of govroam voor ambtenaren, maar dan commercieel.

Aanleiding was een op handen zijnd onderzoek van de adviescommissie voor open standaarden Forum Standaardisatie. De commissie is in het leven geroepen door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voornaamste aanleiding is dat Wpa2-enterprise inmiddels verplicht is voor overheden. Echter, bij gastgebruik is dat nog niet het geval. Volgens Publicroam is dat laatste niet in lijn met de richting die het overheidsbeleid op gaat, en daaraan zou iets moeten gebeuren.

Gerelateerde berichten...

X