Rapport DDA: Risico’s digitale samenleving steeds groter

Met de groeiende afhankelijkheid van digitale diensten van samenleving en economie worden de risico’s ook groter. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Dutch Datacenter Association (DDA). In het rapport worden de belangrijkste huidige en toekomstige risico’s voor de digitale samenleving en economie in kaart gebracht.

“De digitale economie groeit snel en maakt nu al een kwart uit van het BNP. Dat betekent dat de continuïteit van digitale diensten steeds belangrijker wordt.” Dat stelt Stijn Grove, directeur van de DDA. ” Als deze het even niet doen, lijd je al snel schade. Met dit rapport, dat we samen met Marsh Nederland en AIG Europe.  maakten, willen we de risico’s van de digitale economie in perspectief plaatsen.”

 

Risico’s complexer

Datacenters hebben als nieuwe fundament van de economie steeds vaker te maken met complexere risico’s. Naast zaken als stroomuitval in een datacenter, zijn er vele andere risico’s waar organisaties maar beperkt of geen invloed op hebben. Denk aan klimaatverandering, wetgeving of fusies en overnames. Ook nieuwe technologische ontwikkelingen zoals Internet of Things vormen een mogelijk risico waar een bedrijf snel op moet inspelen.

 

Nog geen geschikte oplossingen

Grove: “In 2016 voerde Marsh een enquête uit onder 120 personen die verantwoordelijk zijn voor het risicomanagement in de Communicatie, Media en Technology. Daaruit bleek dat bijna 90% van hen verwacht dat de risico’s de komende tijd groeien. Ze worden volgens hen ook complexer of een combinatie van beide. Voor bepaalde risico’s zoals bescherming van intellectueel eigendom zijn te weinig geschikte verzekeringsoplossingen. Dat is vreemd want dit onderwerp wordt wel als een steeds belangrijker risicofactor gezien.”

 

Gerelateerde berichten...

X