Rapporteur Verslavingen: Online gokkers onvoldoende beschermd

online gokken online gokkers

Vooral kwetsbare online gokkers krijgen onvoldoende bescherming. Dat stelt de Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV), Prof. dr. Arnt Schellekens in zijn rapport ‘Gokken met Gezondheid; advies over online kansspelen’. Hij stelt 22 maatregelen voor om verdere schade door het online gokken te beperken. Gokken met Gezondheid is het eerste advies van de NRV, dat sinds 2022 onderzoek doet.

Alle soorten gokkers moeten bij alle kansspelaanbieders een even goede bescherming krijgen. Daarom moet er een bindende richtlijn zorgplicht voor de kansspelaanbieders komen van onafhankelijke (ervarings)deskundigen, professionals en wetenschappers, zonder bemoeienis van de gokbedrijven zelf.

Maximum

De NRV adviseert een maximum bedrag vast te stellen dat je mag vergokken bij alle legale aanbieders tezamen (overkoepelend speellimiet). Gokkers moeten verder betere informatie krijgen over de risico’s. Reclames voor gokken moeten verder ingeperkt worden.

Er moet verder meer ingezet worden op het tijdig herkennen van gokproblemen. Ook schuldhulpverleners, huisartsen, verslavingsartsen, psychologen, leraren en maatschappelijk werkers moeten gokproblemen kunnen herkennen en goed kunnen doorverwijzen.

Onnodig veel gokkers in de problemen

In 2021 legaliseerde het kabinet online gokken. Sindsdien groeit het aantal spelers fors. Onnodig veel mensen komen hierdoor in de problemen, variërend van schulden tot depressie en suïcidaliteit. Om verdere schade te voorkomen is het hoognodig om aanvullende maatregelen te nemen. De adviezen richten zich niet alleen op beleidsmakers. Ook de kansspelaanbieders, de verslavingszorg, schuldhulpverleners, banken, en de sportwereld moeten bijdragen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...