Reade eerste revalidatiecentrum met ReumaMeter app

Vanaf 23 november kunnen patiënten van Reade gebruikmaken van de ReumaMeter app. De afdeling Reumatologie van het centrum voor revalidatie is het eerste ziekenhuis in Nederland dat thuismonitoring voor reumapatiënten via een app mogelijk maakt.

De app gebruikt bestaande vragenlijsten en iPhone sensoren. Ook patiënten in andere ziekenhuizen kunnen ervan gebruikmaken. De app is gratis beschikbaar en geschikt voor alle vormen van reuma zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew (axiale spondyloartritis), artritis psoriatica, artrose en fibromyalgie. De ReumaMeter is te downloaden in de App store (Apple) en wordt binnenkort voor alle smartphones beschikbaar gesteld.

 

Beter beeld

Niet alleen de patiënt krijgt met behulp van korte vragenlijsten meer grip op de reuma. Ook de reumatoloog krijgt een beter inzicht in hoe de reuma zich ontwikkelt tussen de consulten door.

Aan de hand van korte en eenvoudige vragenlijsten noteren patiënten wekelijks klachten als pijn, vermoeidheid en stijfheid. Ze kunnen ook bijhouden welke bijwerkingen ze ondervinden. Deze vragenlijsten zijn al op papier beschikbaar in de wachtruimte van Reade. Ze zijn ook al via cliëntenportaal mijnReade te downloaden. In de app kan de patiënt de uitkomsten echter direct bekijken via gemakkelijk interpreteerbare grafieken.

 

Consult

“Schommelingen worden zo veel beter zichtbaar. Wij krijgen als reumatoloog een vollediger beeld van het verloop van de reuma. We hoeven ons niet langer alleen te baseren op een driemaandelijks consult. De gegevens uit de ReumaMeter app zijn voor ons net zo belangrijk als bijvoorbeeld de bloedwaarden of de DAS-score”, aldus Wouter Bos, reumatoloog bij Reade en initiator van de ReumaMeter. Wanneer het beter blijkt te gaan met de reuma kan een periodiek consult overbodig bevonden worden. Dit betekent tijdwinst voor de patiënt.”

Naast vragenlijsten wordt het looppatroon geanalyseerd met behulp van de sensoren. Hiermee wordt onderzocht of het looppatroon correleert met de ziekteactiviteit. Voor de vragenlijst en de looptest wordt gebruik gemaakt van Apple’s ResearchKit raamwerk voor iOS. Binnenkort komen Androidsystemen bij.

Privacy

“De ReumaMeter leidt tot meer behandeling op maat. “Mensen voelen zich meer betrokken. Ze zijn zich bewust van bijvoorbeeld de noodzaak van het op tijd innemen van medicijnen. Daarnaast wordt de communicatie met de reumatoloog effectiever en intensiever. Hierdoor worden reumabehandelingen kwalitatief beter”, aldus Wouter Bos.

Privacy is goed gewaarborgd. De (persoons)gegevens worden geanonimiseerd door deze app verzameld en versleuteld. Ze worden goed beveiligd op de telefoon opgeslagen zodat alleen de patiënt bij deze gegevens kan. De patiënt kan de telefoon meenemen naar de reumatoloog om de gegevens met hem of haar te bespreken.

Reade wil uiteindelijk naar een gekoppelde versie met het Elektronisch Patiënten Dossier. De planning daarvoor is in de loop van 2017.

Gerelateerde berichten...