Regelgeving datacenters wordt strakker

Datacenters

Datacenters krijgen in 2023 te maken met strengere overheidsregelgeving en intensiever toezicht. Dit is het gevolg van het toenemende energie- en waterverbruik van de datacenterbranche bovenop de aanhoudende klimaatverandering. Deze toenemende focus op de impact van datacenters op het milieu en de samenleving is één van de vijf branchetrends voor 2023 volgens Vertiv.

In een recent rapport getiteld Silicon heatwave: the looming change in data center climates wees het Uptime Institute op cijfers van de Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC), waaruit blijkt dat het energieverbruik van servers sinds 2017 met 266 procent is toegenomen. Dit draagt bij aan de focus op duurzaamheid, een centraal thema binnen de trends voor 2023 die experts van Vertiv zien, namelijk:

Regelgeving uitgebreid

Overheden staan van alle kanten onder druk om tegemoet te komen aan de vraag van burgers naar energie en water. Dit dwingt hen om kritisch te kijken naar het overmatige gebruik van deze schaarse resources door datacenters. Deze zijn namelijk verantwoordelijk voor zo’n 3 procent van het wereldwijde energieverbruik, wat volgens de prognoses in 2030 de 4 procent zal aantikken.

Focus op dichtheid van racks

Volgens een recente enquête door Omdia zegt 99 procent van alle exploitanten van datacenters dat voorgefabriceerde, modulaire datacenterontwerpen deel uitmaken van hun toekomstige datacenterstrategie.

Dieselgeneratoren

De dieselgenerator is lange tijd een allesbehalve perfect doch onvermijdelijk onderdeel van het ecosysteem van datacenters geweest. Deze generator bevat opgeslagen energie die grotendeels ongebruikt blijft, maar na perioden van inactiviteit nog altijd onderhoud vereist en met brandstof moet worden bijgevuld. En zodra generatoren worden ingeschakeld om noodstroom te leveren, produceren ze de CO2-uitstoot die exploitanten van datacenters juist met man en macht proberen te voorkomen. De experts van Vertiv verwachten dat er in 2023 een voorkeursalternatief naar de voorgrond zal treden: brandstofcellen op basis van waterstof. Deze cellen zullen in eerste instantie op sterk vergelijkbare wijze als een dieselgenerator functioneren door tijdelijke stroom te leveren. Ze bezitten echter de potentie om langdurig of zelfs continu te worden ingezet.

Nieuwe strategieën voor warmtebeheer

De niveaus van rackdichtheid zijn jarenlang onveranderd gebleven. Maar in 2023 zullen steeds meer exploitanten van datacenters om racks met een hogere dichtheid vragen. Volgens de 2022 Global Data Center Survey van het Uptime Institute zegt ruim een derde van alle exploitanten van datacenters dat hun rackdichtheid de afgelopen drie jaar snel is toegenomen. Dit sluit aan op de volwassenheid van de ontwikkeling van vloeistofgekoelde servertechnologieën. En bij de toenemende acceptatie en het gebruik daarvan.

De snelle toename van het energieverbruik door servers en de noodzaak om de capaciteit steeds verder uit te breiden, stellen exploitanten van datacenters voor tal van problemen. Hen rest daarom weinig anders dan het opzoeken van de grenzen van hun bestaande datacenters. Dat doen ze onder meer door servers in nauwe ruimtes onder te brengen. En door de rackdichtheid op te voeren. En warmteprofielen te creëren die om vloeistofkoeling vragen. Deze technologie levert efficiënte en probleemloze toepassingen in datacenteromgevingen met een hoge dichtheid.

Edge van het netwerk

Omdia voorspelt in zijn 2022 Mobile Subscription and Revenue Forecast dat bijna de helft van alle mobiele abonnementen in 2027 betrekking zal hebben op 5G-diensten. Daarmee wordt de rekenkracht steeds dichter bij de gebruiker gebracht. De metaverse is een voorbeeld van een toepassing die om een computing netwerk met hoge dichtheid vraagt. En een lage latency. In 2023 zullen deze twee fenomenen samenkomen. Implementaties van de metaverse zullen voor de broodnodige ultralage latency gebruikmaken van 5G-netwerken. Dit vraagt om de inzet van artificial intelligence. En om planning- en beheersystemen voor virtual reality. Dit, naast een toenemend gebruik van UPS-systemen met lithium-ionbatterijen aan de edge (rand) van het netwerk.

Gerelateerde berichten...

X