Regieorgaan Open Science officieel van start als Open Science NL

alliantie

De komst van Open Science NL is weer een stukje dichterbij. Deze week ondertekende ZonMw met NWO en dertien andere organisaties en het ministerie van OCW het convenant. Hierin staan nadere afspraken over het nieuw op te zetten regieorgaan Open Science bij NWO. De feestelijke ondertekening vond plaats tijdens een bijeenkomst aan de TU in Delft.

Met de ondertekening is het nieuw op te richten regieorgaan een feit. Het doel van Open Science NL is om de transitie naar open science in Nederland te versnellen. Open Science NL zal onderdeel zijn van NWO, maar heeft een brede governance, waarin alle belangrijke partijen samenwerken hun perspectief geven.

Open science staat voor de transitie naar een meer open en participatieve onderzoekspraktijk. Daarin worden publicaties, data, software en andere vormen van wetenschappelijke informatie in een zo vroeg mogelijk stadium gedeeld. Ook komen ze veel sneller voor hergebruik beschikbaar.

Twintig miljoen

Open science leidt tot meer impact, zowel op wetenschap als op maatschappij. Minister Dijkgraaf (OCW) maakte vorig jaar bekend de komende tien jaar forse extra investeringen te doen om de transitie naar open science een impuls te geven (20 miljoen euro per jaar). De besteding van die middelen zal lopen via het op te zetten regieorgaan Open Science NL.

Arfan Ikram, voorzitter van ZonMw, over de ondertekening: “ZonMw is een groot pleitbezorger van de waarde en rol van open science voor het onderzoek en maatschappij. Met het regieorgaan breekt een volgende fase aan en met onze ondertekening dragen we bij aan het realiseren van de open science ambitie en doelen in het domein van gezondheid, zorg en welzijn.”

Lees ook:
  • Game traint huisarts en triagist sneller te beslissen bij spoedzorg
  • OpenStack community lanceert nieuwe Zed Release

Gerelateerde berichten...