Remote werken? Dit is waarom je niet zomaar met openbare wifi moet verbinden

wifi

Mensen kunnen niet zonder internet en bedrijven weten dit maar al te goed. Koffietentjes, hotels, treinen, vliegvelden, met openbare wifi willen ze het leven van gasten of bezoekers makkelijker maken. Maar aan het gebruiken ervan voor remote werken zitten gevaren en het is belangrijk om hier bewust van te zijn voordat je er zomaar mee verbindt.

Of je nou remote aan het werk bent vanuit een cafeetje, op vakantie even de route wil zoeken of snel je Whatsapp berichtjes wil checken, openbare wifinetwerken komen vaak handig van pas maar zijn ook heel onveilig. Omdat het netwerk open is, kan iedereen er namelijk mee verbinden. Als je een beetje handig bent, kun je zo zien welke apparaten er nog meer zijn verbonden met het netwerk, en soms zelfs zien welke websites mensen bezoeken en soms zelfs wat ze daar doen. Iemand met slechte bedoelingen kan zo vrij makkelijk toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en accounts, met alle gevolgen van dien.

Verbonden met het netwerk van een hacker

Ook kan het zijn dat het netwerk waarmee je verbindt eigenlijk van een hacker is die het netwerk open heeft gezet en het een vertrouwde naam heeft gegeven. Als je daarmee verbindt, ben je dus eigenlijk direct verbonden met het netwerk van een hacker, die zo toegang heeft tot al jouw internetverkeer.

Hoewel uit recent onderzoek* van internetexpert NETGEAR blijkt dat 85% van de Nederlanders veilig internet belangrijk vindt in hun leven, wijst ditzelfde onderzoek uit dat bijna twee derde (61%) wel eens gebruik maakt van openbare wifinetwerken. Nog erger: 13% gaf zelfs aan wel eens gehackt te zijn via een openbaar wifinetwerk, met een virus, gestolen gegevens of ongewenst gebruik van de bankrekening tot gevolg.

Wat kan je ertegen doen?

Gelukkig kun je meerdere dingen doen om te voorkomen dat je wordt gehackt via een openbaar wifi netwerk. De meest simpele oplossing? Verbind niet met een openbaar wifinetwerk. Ook verbinden met publieke netwerken die wel zijn beveiligd met een wachtwoord is niet altijd veilig. Van horecagelegenheden en andere publieke locaties is het wifiwachtwoord vaak makkelijk te vinden, bijvoorbeeld op de menukaart, en je weet niet wie jouw data kan zien als je hiermee bent verbonden.

Kun je de verleiding toch niet weerstaan om te verbinden met een openbaar netwerk? Een virtueel privénetwerk (VPN) kan je dan wat veiliger laten surfen. Hiermee wordt je locatie en IP-adres verborgen en is je internetverkeer moeilijker aan jou te koppelen. Handig, maar het is geen magische oplossing tegen hackers.

Veilig verbonden

Als je toch graag altijd verbonden wilt zijn, dan is het misschien een goed idee om voor een mobiel abonnement met veel data te kiezen. Dat is tegenwoordig nog best te doen voor een schappelijke prijs, en in ieder geval vele malen goedkoper dan dat je hele bankrekening wordt leeggeroofd door hackers. Internetten via mobiele data is namelijk veel veiliger dan via wifi. En ook op vakantie buiten de EU kan je tegenwoordig goedkope simkaarten met veel data kopen, zodat je nooit in de verleiding komt met een openbaar netwerk te verbinden als je toch even je beach-cocktail wil posten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...