Restwarmte van datacenters helpt energietransitie te versnellen

datecenter restwarmte ams-ix

Vandaag, 10 oktober, is het de Dag van de Duurzaamheid. Om de transitie naar duurzaamheid te versnellen boden de Nederlandse datacenters eerder dit jaar hun restwarmte gratis aan. Ze stuurden daartoe een brief aan de Nederlandse regering. Nu is het moment om meer van die restwarmte te gaan benutten. De datacentersector start daartoe deze week diverse acties.

Zo organiseert de Dutch Data Center Association op 10 oktober de Datacenter & Restwarmte conferentie in Almere. Ook USG Engineering en Liandon Energy Consulting werken mee. Relevante partijen zoals datacenters, netwerken, warmte afnemers, investeerders en overheidspartijen komen samen op dit event.

 

Restwarmte: een onbenut potentieel

Er ligt een enorm, vrijwel onbekend en onbenut potentieel bij datacenters. Want vrijwel alle (groene) stroom die wordt verbruikt in datacenters wordt omgezet in restwarmte. Restwarmte met de potentie om op jaarbasis maar liefst 1 miljoen huishoudens te verwarmen. Daarmee is een gasaansluiting niet meer nodig. Een gouden kans om de verduurzaming van Nederland te versnellen.

Als verduurzaming een simpele kwestie was, waren we op wereldniveau al veel verder geweest. De wil om een circulaire economie op gang te brengen is duidelijk zichtbaar. Maar waar te beginnen en in samenwerking met welke partijen? En op welke manier krijgen we de business case rond om dit op lange termijn in stand te houden?

 

Lancering Green Data Center Platform

Op dezelfde dag zal ook het Green Data Center Platform officieel worden gelanceerd. Een kennisnetwerk waarop iedereen ‘green datacenter’ initiatieven kan delen. Dit platform is in het leven geroepen om mensen en organisaties het hele jaar door te inspireren en stimuleren. Met als doel het tempo van verduurzaming binnen én buiten de Nederlandse grenzen te versnellen. Iedereen die een actieve rol heeft in duurzame projecten in de datacenter industrie, of dit in de nabije toekomst gaat doen, kan haar project op het platform presenteren.

 

 

Gerelateerde berichten...

X