Rijnstate monitort ’s nachts epileptische patiënten met de NightWatch

epileptische

Sinds kort monitort ziekenhuis Rijnstate epileptische patiënten op de afdeling Neurologie ’s nachts met de NightWatch. Deze draadloze armband waarschuwt de verpleegkundige bij een mogelijke aanval. Het betekent een forse verbetering vergeleken met het eerdere alarmsysteem. Dat bestond namelijk uit metalen po-deksels aan het bed.

Draadloos systeem

De NightWatch is een armband die is ontwikkeld samen met Kempenhaeghe, SEIN, UMC Utrecht, TU/Eindhoven en het Epilepsiefonds. De armband meet de hartslag, ademhaling en beweging. Dankzij dit draadloze systeem worden patiënten met epilepsie ’s nachts gemonitord, zonder dat zij er last van hebben. De armband om de bovenarm geeft de patiënt rust en een stukje zekerheid zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De patiënten zijn blij met deze ontwikkeling.

Meer rust

De NightWatch alarmeert bij een mogelijke aanval de verpleegkundigen via het alarmeringssysteem van het ziekenhuis. Esther Verstraete, neuroloog in Rijnstate: “Epileptische aanvallen worden ’s nachts vaak gemist en zorgen terecht voor veel ongerustheid onder patiënten en hun naasten. Ook verpleegkundigen ervaren tijdens de nachtdienst een extra druk om de patiënten in de gaten te houden. De NightWatch waarschuwt niet alleen, maar verzamelt ook alle metingen. Door deze aanvullende data kan de diagnosestelling en behandeling van de patiënt sneller verlopen.”

Gerelateerde berichten...