Robo sapiens aflevering 5: Voorspellende algoritmes: geniaal of gevaarlijk?

In de zesdelige VPRO-reisserie Robo sapiens onderzoekt Jelle Brandt Corstius hoe kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloedt. En hoe het nog verder gaat veranderen. In de vijfde aflevering reist Jelle naar Uganda en de Verenigde Staten.

Hij laat zien hoe de eerste voorzichtige stappen worden gezet met voorspellende algoritmes. Critici wijzen erop dat het stigmatiserend werkt. Kunnen al die voorspellingen inderdaad gevaarlijk zijn?

 

Volgroeid

Dankzij een enorme hoeveelheid data kunnen computers via kunstmatige intelligentie ons gedrag steeds beter analyseren en voorspellen. In Uganda ziet Jelle Brandt Corstius hoe de eerste voorzichtige stappen worden gezet met voorspellende algoritmes.

Op zoek naar illegale stropers laten rangers er de route van hun patrouille uitstippelen door de computer. Boeren wachten op het verlossende sms’je dat groen licht geeft voor het zaaien, oogsten of sproeien.

Maar de voorspellende waarde van algoritmes heeft ook een keerzijde. In Los Angeles verdiept Brandt Corstius zich in predictive policing. Dit is een systeem dat voorspelt waar zich de volgende misdaad zal voordoen.

Critici wijzen erop dat het stigmatiserend werkt. Kunnen al die voorspellingen inderdaad gevaarlijk zijn? En hoe zit het met de terreinen waar kunstmatige intelligentie geen grip op lijkt te krijgen, zoals creativiteit en kunst?

Over Robo sapiens

In Robo sapiens neemt Brandt Corstius de geboorte van zijn dochter (twee jaar geleden) als vertrekpunt. Het vaderschap zette hem aan het denken over de manier waarop haar leven zal verlopen. Het is in een tijd waarin de toepassingen van kunstmatige intelligentie oneindig zullen zijn.

In de serie volgt hij de denkbeeldige levenscyclus van zijn dochter. Hoeft ze straks nog wel te werken? Kan het zijn dat ze een relatie krijgt met een robot? En bezorgt kunstmatige intelligentie haar uiteindelijk het eeuwige leven?
Voorspellende algoritmes: geniaal of gevaarlijk?
Robo sapiens, aflevering 5: Volgroeid, zondag 26 november, om 20.15 uur, op NPO 2.

 

X