Robots kunnen mentale gezondheid werknemers beter ondersteunen

stress op het werk. Man met handen in het haar zorsector zorgwerkplek

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat 82% van de werknemers denkt dat robots hun mentale gezondheid beter kunnen ondersteunen dan mensen. 2020 is het meest stressvolle jaar ooit voor werknemers over de hele wereld. Mensen willen dat robots hen helpen.

Het onderzoek vond plaats bij meer dan 12.000 werknemers. Dit waren zowel managers als HR-leiders en C-level executives in 11 landen. Daaruit bleek onder andere dat de COVID-19 pandemie tot meer stress op het werk leidde. Het bracht meer angst en meer burn-outs bij mensen over de hele wereld. Volgens het onderzoek krijgen mensen daarbij liever hulp van robots dan mensen.

Pandemie

De COVID-19 pandemie blijkt de mentale gezondheid van 78% van de wereldwijde beroepsbevolking negatief te beïnvloeden. 68% van de mensen zou liever met een robot praten dan met hun manager over stress en angst op het werk.

Uit het onderzoek van Oracle en Workplace Intelligence, een HR-onderzoeks- en adviesbureau, blijkt dat de grenzen tussen werk en privé steeds verder vervagen doordat mensen thuis werken. Dit heeft als gevolg dat 35% van de mensen per maand 40 overuren maakt. 25% van de mensen gaf aan uitgeput te zijn geweest door overwerk.

Ondanks de waargenomen nadelen van werken op afstand, vindt 62% van de mensen dat werken op afstand nu aantrekkelijker is dan voor de pandemie. Dit komt vooral omdat ze nu meer tijd hebben om met hun gezin door te brengen (51%) te slapen (31%) en werk gedaan te krijgen (30%).

Tools

Werknemers willen hulp en kiezen hiervoor liever technologie dan mensen. Mensen verwachten meer van technologie dan handige tools om mee samen te werken. Ze willen dat technologie hun mentale gezondheid ondersteunt.

Slechts 18% van de mensen geeft de voorkeur aan mensen boven robots om hun mentale gezondheid te ondersteunen. 34% gelooft dat robots zonder oordeel zijn, 30% denkt dat zij als onbevooroordeelde uitlaatklep kunnen dienen om problemen te uiten. Verder denkt 29% dat robots snel kunnen antwoorden op gezondheidsgerelateerde vragen.

68% van de mensen zou liever met een robot dan met hun manager praten over stress en angst op het werk. Zeker 80% van de mensen staat open voor een robot als therapeut of begeleider.

75% van de respondenten zegt dat AI hun mentale gezondheid op het werk heeft geholpen. De belangrijkste voordelen waren het verstrekken van de informatie die nodig is om hun werk effectiever te doen (31%), het automatiseren van taken en het verminderen van de werkdruk om burnout te voorkomen (27%), en het verminderen van stress door te helpen bij het prioritiseren van taken (27%).

Werkweek

AI heeft ook de meerderheid (51%) van de werknemers geholpen hun werkweek te verkorten en hen in staat gesteld langere vakanties te nemen (51%). Meer dan de helft van de respondenten zegt dat AI-technologie de productiviteit van werknemers verhoogt (63%), en de arbeidstevredenheid (54%) en het algemene welzijn verbetert (52%).

83% van de ondervraagden wil dat hun bedrijf technologie levert om de mentale gezondheid te ondersteunen. Dit is inclusief toegang tot gezondheidszorg via self-service (36%), on demand counselingsdiensten (35%), proactieve gezondheidsmonitoringtools (35%), toegang tot wellness- of meditatie-apps (35%) en chatbots om gezondheidsgerelateerde vragen te beantwoorden (28 %).

84% van de werknemers heeft te maken gehad met uitdagingen sinds ze thuis werken. Het feit dat er weinig onderscheid is tussen het persoonlijke en het professionele leven (41%) en dat ze te maken hebben met toegenomen uitdagingen op het gebied van de mentale gezondheid, zoals stress en angst (33%) zijn de hoofdredenen.

42% van de mensen zegt dat stress, angst of depressie op de werkplek hun productiviteit doet dalen en 40% zegt dat het leidt tot een toename van de slechte besluitvorming. 85% zei dat stress, angst en depressie door het werk invloed hebben op hun leven thuis.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X