ROC Aventus kiest voor SDN

ROC Aventus is één van de eerste organisaties in Nederland én wereldwijd die kiest voor een software defined network (SDN). Eind augustus logden duizend medewerkers en ruim tienduizend studenten voor het eerst in op het nieuwe netwerk. Extra bijzonder was dat twee studenten deel uitmaakten van het projectteam. Wie zegt dat het onderwijs achter de praktijk aanloopt, is nog niet in Apeldoorn geweest.

 

Gezien het groeiende belang van ICT in het onderwijs is de afdeling van Dusink de afgelopen jaren van een uitvoerende rol toegegroeid naar een regievoerende. Het beleid is gericht op ‘cloud-tenzij’. “De keus aan digitale leermethoden in de cloud is gigantisch groot. En ook steeds meer applicaties die we gebruiken in onze bedrijfsvoering nemen we uit de cloud af. Vandaar dat we nu bij vervanging van applicaties een sterke voorkeur hebben voor SaaS.”

Het oude netwerk was technisch en financieel afgeschreven. Het begon bovendien tegen zijn grenzen aan te lopen. Reden om vrijwel de gehele netwerkinfrastructuur in drie fases te vervangen. In de eerste fase, die vlak voor de zomervakantie werd afgerond, zijn de core switches vervangen. Fase twee heeft betrekking op het access- en datacenternetwerk. En in fase drie, die begin 2016 zal gaan plaatsvinden, wordt het WAN vervangen.

De aanbesteding werd gewonnen door Cisco en Axians. Het is voor beide partijen de eerste grote SDN-implementatie bij een ‘gewoon bedrijf’. Edwin Kanis van Axians nuanceert: “Tot nu toe ken ik alleen implementaties in datacenters van service providers. Ons eigen zusterbedrijf QBranch in Zweden is daarvan een voorbeeld. Dat is toch een heel ander soort omgeving dan een bedrijfsnetwerk.” Waarbij hij aantekent dat het netwerk van Aventus nu ook niet bepaald een ‘gewoon’ bedrijfsnetwerk is.

Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos online of in ICT/Magazine van september.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X