Roeiers op weg naar Rio met Google Glass

Nederlandse roeiers zijn in hun voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio in 2016 te herkennen aan een noviteit: zij sporten met een speciale oranje bril op hun hoofd, waarin een applicatie voor Google Glass is verwerkt. Aan de binnenkant van deze bril zien de roeiers direct hun slagtempo, snelheid, verstreken tijd en geroeide afstand. Zo kunnen ze gerichter en efficiënter trainen.

Op initiatief van NOC*NSF hebben Ordina en de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam voor het topsportprogramma van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), met financiële steun van technologiestichting STW, deze applicatie ontwikkeld voor Google Glass.

De applicatie is een vervolg op het InnoSportNL-project RoeiCoachCockpit (RCC), waarbij meetapparatuur voor een roeiboot is ontwikkeld die tijdens het roeien data genereert over onder meer snelheid, slagritme en vermogen op de riemen. ICT-dienstverlener Ordina heeft de software ontwikkeld voor Google Glass en maakt de koppeling met de RCC.

Met behulp van de applicatie worden de belangrijkste gegevens direct teruggekoppeld aan de sporter die zo zijn normale roeihouding kan behouden. Met de geprojecteerde parameters kan de roeier tijdens de training zijn prestaties monitoren en zo het trainingsproces optimaliseren.

De applicatie is ontworpen met het oog op de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2016 die plaatsvinden in Rio de Janeiro in Brazilië. De applicatie zal uitvoerig getest worden in aanloop naar het WK Roeien, dat van 24 tot en met 31 augustus op de Bosbaan in Amsterdam wordt gehouden.

Technologiestichting STW heeft het project financieel mogelijk gemaakt. De applicatie zal ook worden gebruikt gaan in het STW-project ‘Optimalisatie van voortstuwing door en over water’. Dit is één van de 25 gehonoreerde projecten in het Onderzoeksprogramma Sport dat in 2013 van start is gegaan.

De Google Glass-app sluit goed aan op Ordina’s nieuwe missie ‘Samen Duurzaam Innoveren’. Ordina gelooft dat dit de manier is om ervoor te zorgen dat ICT weer voor mensen gaat werken. ICT kan een bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken, zoals een efficiënte overheid, betaalbare zorg en mobiele oplossingen voor onder meer de industrie en in dit geval de sport.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...