Ruim tienduizend Nederlanders definitief weg bij Facebook

Iets meer dan tienduizend Nederlanders gingen gisterenavond weg bij Facebook. Ze deactiveerden of verwijderden hun account. Dat blijkt uit een steekproef van online krant NU.nl.

Een oproep van tv-presentator Arjen Lubach was daarvoor de aanleiding. Afgelopen zondag startte hij tijdens zijn tv-programma Zondag met Lubach het initiatief ByeBye Facebook.

 

Profiel gewist

Lubach wilde door middel van het evenement zoveel mogelijk mensen bij elkaar halen om woensdag om 20.00 uur tegelijkertijd hun account op Facebook te verwijderen. Van de ruim dertigduizend mensen die zich aansloten deed zo’n tienduizend geïnteresseerden dit ook daadwerkelijk.

NU.nl nam de dag erna de proef op de som door van 8.200 steunbetuigers na te gaan of hun profiel nog aanwezig was op het netwerk. Meer dan 2.800 profielen waren ook daadwerkelijk verwijderd. Dat komt neer op 34 procent. Als je dit percentage omrekent komt dat neer op iets meer dan tienduizend accounts.

De krant zocht ook contact met Arjen Lubach. Hij is blij dat naar aanleiding van zijn programma de discussie is losgebarsten.

Nederland telt in totaal overigens 9,7 miljoen Facebook-gebruikers. Hoeveel Nederlanders hun account buiten de Lubach-actie om hebben verwijderd is overigens niet bekend.

 

Cambridge Analytica

De commotie ontstond nadat uit onderzoek was gebleken dat Facebook de gegevens van 87 miljoen gebruikers wereldwijd verzamelde en opsloeg zonder medeweten van de gebruikers. Vervolgen stelde het databedrijf Cambridge Analytica, aan wie de gegevens werden doorgespeeld, miljoenen zeer gedetailleerde profielen samen.

Cambridge Analytica zorgde vervolgens voor sterk gepersonaliseerde advertenties die weer naar Facebookgebruikers werden gestuurd.

Cambridge Analytica is een grote speler op datagebied in de VS. Zo werkte het bedrijf ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen samen met het campagneteam van presidentskandidaat Donald Trump. De oprichter van Facebook, Mark Zuckenberg moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

 

Wozniak

Een van de oprichters van Apple, Steve Wozniak, heeft ook zijn account op Facebook opgeheven. Naar eigen zeggen is hij het oneens met de manier waarop het bedrijf met persoonsgegevens omgaat. Wozniak maakte dat bekend in een e-mail aan de Amerikaanse krant USA Today.

De mededeling van de mede-oprichter van Apple komt niet uit de lucht vallen. Hij maakt zich al tijden zorgen om hoe sociale media, waaronder Facebook privégegevens van gebruikers hanteren.

Volgens Wozniak delen mensen erg persoonlijke details via bijvoorbeeld Facebook. Daar verdient dat bedrijf veel geld mee”, schrijft de Apple-oprichter in de mail. “Intussen zien die zelfde gebruikers daar niets van terug.”

Gerelateerde berichten...

X