Russische cybercriminelen treffen UMCG

mediasector DDoS

Het ziekenhuis UMCG lag vanaf zaterdag onder vuur van DDoS-aanvallen van Russische cybercriminelen. Meer ziekenhuizen hebben er last van. De hackersgroep Killnet dreigt met aanvallen op andere ziekenhuizen. De schade bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is tot nu toe beperkt, hoewel het gevaar nog niet voorbij is.

De pro-Russische hackers kondigden volgens Z-CERT al aan meer aanvallen uit te voeren op en in landen die Oekraïne bijstaan in de oorlog tegen Rusland. De aanvallen op het UMCG begonnen na een oproep op een Telegram-kanaal dat de pro-Russische hackersgroep Killnet gebruikt.Volgens RTL Nieuws heeft deze groep de aanval intussen opgeëist.

Killnet kondigde eerder aanvallen aan op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder dus ook Nederland. Meerdere ziekenhuizen kregen al te maken met DDoS-aanvallen, maar hoeveen en wanneer is nog niet duidelijk, In de chatgroep ging het in elk geval om alle umc’s, en nog een heleboel andere ziekenhuizen.

Zorg gaat door

Intussen gaat de zorg voor patiënten door, al lag de website van het UMCG sinds zaterdag wel plat. Maandagavond functioneerde dat min of meer weer. De patiëntgegevens bleven wel toegankelijk en veilig. UMCG-patiënten konden via een speciaal noodnummer en het patiëntenportaal het werk toch enigszins uitvoeren.

Hoewel niemand informatie geeft over eventueel getroffen andere ziekenhuizen, is wel duidelijk dat een aantal Britse, Spaanse en Noorse ziekenhuizen te maken hadden met DDoS-aanvallen van de groep. Het Nationaal Cyber Security Centrum NCSC maant iedereen tot waakzaamheid.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X