RVO: Kleine serverruimte mag minder koud

Spinnenweb CMS-platforms websites

Vooral bedrijven met kleine serverruimtes in eigen beheer kunnen 40 tot 50 procent energie besparen op de koeling. Dat blijkt uit onderzoek van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De onderzoekers keken naar kantoren met serverruimtes tot 600 m2.

De eenvoudigste bespaartip: de serverruimte mag wat minder koud! Serverruimtes worden niet zelden  op veel te lage temperaturen gehouden, en dus teveel energie verspild.

Verder zijn de voordelen vooral te halen uit het energiezuiniger maken van de ruimten en de gunstige Energie investeringsaftrek (EIA)-regeling . Met deze fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken kunnen bedrijven voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Deze regeling blijkt vrijwel onbekend te zijn.

Airco

Momenteel worden volgens de RVO de meerderheid van de serverruimtes gekoeld met airconditioningssystemen. Omdat deze airco’s niet specifiek zijn ontworpen voor koeling van ICT-ruimten, verbruiken ze veel meer energie dan nodig. Vooral de menging van koude en warme luchtstromen in de ruimte en te lage ‘verdampertemperatuur’ zijn de boosdoeners.

Wat dan wel goed is, is voor elke serverruimte weer anders. De onderzoekers hebben wel een aantal ‘beste’ koeltechnieken beschreven die zijn doorgerekend op hun energieprestaties, investeringskosten  en terugverdientijd. Voor alle typen serverruimte heeft de zogeheten ‘vrije koeling’ daarbij een gemiddelde terugverdientijd: 3 tot 6 jaar.

Aangeraden wordt eerst te onderzoeken wat de beste oplossing is en dan pas een koelsysteem aan te schaffen.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...