Forse stijging salaris Nederlandse IT-developers

salaris

Het gemiddelde salaris van de Nederlandse developer groeide sinds 2016 fors. Het jaarloon steeg van €50.000 naar €56.000. Dit is een stijging van 12 procent.

Nederland is populair onder softwareontwikkelaars. Met name Amsterdam is een gewilde vestigingsplaats. Hubspot riep de stad eerder uit tot tot Europa’s beste werkplek. Dit, mede dankzij de hoge lonen. Deze salarissen van developers stegen de afgelopen paar jaar dan ook sterk. Dit blijkt uit het Developers Salaries 2021 Rapport dat door Honeypot is uitgebracht.

Buitenlanders krijgen hoger salaris

In 2016 verdiende een Nederlandse software developer jaarlijks gemiddeld nog €50.000. Amper vijf jaar later komt dat gemiddelde jaarloon uit op €56.000 bruto. Opvallend genoeg zien developers die geen Nederlands spreken jaarlijks net iets meer op hun bankrekening bijgeschreven worden: iemand die de taal niet spreekt verdient in Nederland gemiddeld €58.000, en in Amsterdam is dat zelfs €60.000.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ontwikkelaars die naar Nederland gereisd zijn voor werk al waardevolle ervaring hebben opgedaan of unieke vaardigheden hebben die hen goede kandidaten maken. Ook zijn developers uit het buitenland meestal hoog opgeleid, wat de salarisverwachtingen verhoogt.

Forse loonstappen

Uit de cijfers van Honeypot blijkt ook dat Nederlandse developers grote loonstappen kunnen maken in hun carrière. Starters verdienen in hun eerste jaar gemiddeld €39.000 en groeien na een jaar al door naar een gemiddelde van €44.000. Afhankelijk van het soort functie – managementrollen leveren aanzienlijk meer op – zit een developer na zo’n 8 jaar ervaring gemiddeld op een jaarsalaris van €63.000. In Amsterdam hebben developers het nog iets beter voor elkaar: daar is de salarisgroei het hoogste vergeleken met andere steden in Nederland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk.

De pandemie zette vorig jaar ook de arbeidsmarkt op zijn kop. Tussen maart en april 2020, het moment dat Nederland abrupt in lockdown ging, werden er 12 procent minder developers aangenomen ten opzichte van diezelfde periode het jaar daarvoor. Ook de rest van 2020 waren er opvallend instabiele en fluctuerende cijfers te zien: de gemiddelde jaarsalarissen varieerden maandelijks tussen de €53.000 en €61.000.

Gemiddeld salaris blijft stijgen

Als we kijken naar het volledige jaar, dan had de coronacrisis uiteindelijk niet echt invloed op het gemiddelde salaris van de ontwikkelaar. De pandemie leidde over het algemeen tot lagere salarissen leidde. Maar dat gold niet voor developers. Sterker nog: de gemiddelde salarissen blijven stijgen. En het aantal uitnodigingen dat een ontwikkelaar voor een sollicitatiegesprek ontvangt, neemt alleen maar toe.

Gerelateerde berichten...

X