Slachtofferhulp wil uitbreiding wetsvoorstel doxing

Doxing Handelsregister persoonsgegevens

Slachtofferhulp Nederland wil dat het wetsvoorstel rond doxing wordt uitgebreid. Een verdachte moet opgepakt en vastgezet kunnen worden. Juridisch adviseur Robin Fontijne zegt dat in de Radio 1-podcast van WNL ‘Het Onderzoeksbureau‘.

Dit is volgens Slachtofferhulp een extra drukmiddel voor de Officier van Justitie om eigenaren van internetplatforms en providers de dwingen om adres- en andere gegevens sneller van internet te halen. In het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, is doxing al wel strafbaar. Dat ligt nu bij de Raad van State voor advies. Daarin is de gevangenisstraf maximaal een jaar.

Doxing is delen van persoonsgegevens om iemand te intimideren. Het fenomeen waarbij mensen in chatgroepen adresgegevens delen, zodat mensen daar langs gaan om de bewoner angst aan te jagen, nam de afgelopen jaren een enorme vlucht. Het nieuwe wetsartikel regelt expliciet dat mensen die te goeder trouw konden aannemen dat openbaar maken van gegevens in het algemeen belang is, niet strafbaar zijn. De wet is dus niet inzetbaar tegen journalisten en klokkenluiders die nieuwsfeiten en misstanden openbaar maken.

Stok

Slachtofferhulp wil een extra drukmiddel om te zorgen dat gegevens sneller van internet verdwijnen. “Met een machtiging van de rechter-commissaris in de hand heeft de officier van justitie dan een slagvaardige stok om ook echt daadwerkelijk naar de providers te gaan en te zeggen: dit moet nu offline”, zegt Robin Fontijne van Slachtofferhulp in de podcast. “Voor een slachtoffer kan het anders maanden, en met een hoger beroep, zelfs jaren duren voordat een gevoelig bericht offline is. En dan kunnen gevoelige privégegevens al overal op internet staan.”

Slachtofferhulp vindt het wetsvoorstel op zich wel een vooruitgang, omdat het een grote impact heeft op de slachtoffers. Zo vroeg mogelijk ingrijpen, voorkomt verdere strafbare feiten. Wel vinden ze dat platforms nu al een grotere verantwoordelijkheid moeten nemen. Robin Fontijne: “Zeker met de wetgeving in aantocht. Zo snel mogelijk ingrijpen om verdere verspreiding tegen te gaan.”

Exacte cijfers worden zijn er nog niet. Het Openbaar Ministerie en de politie houden het nog niet bij, omdat het nog niet strafbaar is. Daarom kunnen de instanties ook nog niet ingrijpen. Dat kan nu alleen als die verspreiding leidt tot strafbare feiten als bedreiging of stalking.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...