Social mediaberichten lezen tijdens rijden: tweederde doet het

Appen op de fiets

Zeven op de tien Nederlanders ontvangen social mediaberichten of meldingen op hun telefoon als ze in de auto, op de fiets, de scooter, brommer of snorfiets zitten. Dat blijkt uit het Social Media Dagboekonderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Het onderzoek vond plaats voor de bewustwordingscampagne ‘MONO’. Het ministerie liet 1.200 bestuurders dagboek bijhouden over telefoongebruik in verkeer.

Hoewel ze in de meeste gevallen niet reageren op social mediaberichten geeft tweederde toe ze wel eens te lezen. Jongeren doen dat vaker dan ouderen. De berichten onderweg gaan vaak over sociale contacten, afspraken, familie of gesprekken in groepsapps.

Van de bestuurders die hun telefoon gebruiken in het verkeer, geeft ruim de helft aan dat er daardoor wel eens iets gebeurde in het verkeer. Vaak gaat het om langzamer rijden, van de weg raken of slingeren en trager reageren. In enkele gevallen leidde dat tot een ongeluk of een boete van de politie. Acht van de tien respondenten vonden het bericht een dergelijk voorval eigenlijk niet waard.

Risico

Nederlandse bestuurders vinden social mediaberichten die ze tijdens het rijden ontvangen onbelangrijk (84%) en het risico van een boete niet waard (94%). Bijna de helft vindt ze zelfs onzinnig en nutteloos.

Toch leest tweederde van de Nederlanders wel eens een bericht tijdens het fietsen of autorijden. dat gebeurt vaak uit nieuwsgierigheid of omdat ze denken dat het belangrijk kan zijn. Bij meer dan de helft van de mensen die hun telefoon in het verkeer gebruikt leidt dat tot langzamer rijden, slingeren, een afslag missen of zelfs tot ongelukken.

Het ministerie roept mensen op de telefoon tijdens het rijden op ‘niet storen’ te zetten of op een andere manier te zorgen dat ze onderweg geen notificaties krijgen.

MONO

IenW vroeg 1.200 verkeersdeelnemers om vier dagen lang na hun rit een dagboek bij te houden waarin ze nauwkeurig beschreven hoeveel berichten ze tijdens de rit ontvingen en verstuurden, waar deze over gingen en hoe belangrijk ze waren.

Om bestuurders te confronteren met de resultaten van dit onderzoek en hen bewuster te maken van de risico’s hielden politie, IenW en jongerenvoorlichters van TeamAlert en waarschuwingsactie voor fietsers bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Daarbij was ook minister Barbara Visser, Minister van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig. De Rotterdamse politie gaf fietsers tijdens de actie voor één keer een waarschuwing in plaats van een boete. TeamAlert hielp mensen hun telefoon op de MONO-stand zetten voor niet-storen onderweg.

Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat: “Dit onderzoek laat zien dat veruit de meeste berichten die je tijdens het rijden op de fiets of in de auto krijgt heel goed kunnen wachten. Ook al ben je nieuwsgierig als je een bericht ontvangt, besef dat het lezen en beantwoorden ervan tot gevaarlijke situaties leidt. Dus bescherm jezelf en anderen en rijd MONO, met je ogen op de weg in plaats van op je scherm.”

Lees ook:
  • Van Nieuwenhuizen: Werkgevers, maak afspraken over MONO rijden
  • Hoe de online werkplek de betrokkenheid van medewerkers positief beïnvloedt

Gerelateerde berichten...