Softwareontwikkelaars in 2022: Retentie de grootste uitdaging komend jaar

spaces arbeidsmarkt werkgevers

De gecombineerde waarde van Nederlandse techbedrijven bereikte in 2021 een geschatte waarde van €300 miljard en financiering in Nederlandse startups was hoger dan ooit. Hoewel een recordaantal bedrijven softwareontwikkelaars werft, ligt het komende jaar de uitdaging in het behouden van deze ontwikkelaars.

Dertig procent zegt in de komende 12 maanden van baan te willen veranderen. Dit blijkt uit het 2022 ‘State of the Software Developer Nation’ jaarrapport, gepubliceerd door OfferZen, het online job platform voor softwareontwikkelaars.

Uit het onderzoek blijkt vooral dat slecht management, salaris en evenwicht tussen werk en privéleven redenen voor ontslag zijn.  Nu de techindustrie een kansrijke arbeidsmarkt is, hebben developers dankzij de opkomst van remote werken bovendien de keuze uit lokale en wereldwijde mogelijkheden.

Het goede nieuws is dat 41% van de ontwikkelaars in Nederland van plan is om nog minstens twee jaar in hun huidige functie te blijven. De belangrijkste redenen waarom zij zouden vertrekken, kunnen werkgevers ook proactief aanpakken. Dit kan onder andere door betere training voor managers een beter salarissen en voordelen bieden.

Nieuwe norm

Volgens het rapport is de vraag naar remote werken in sneltempo veranderd van een mooie bijkomstigheid naar een basisvereiste. In Nederland werkt zo’n 90% van de softwareontwikkelaars inmiddels op afstand. Ruim zeventig procent werkt hybride en 21,2% werkt volledig remote. Slechts 8,4% van de softwareontwikkelaars werkt nog in een traditionele kantooropstelling.

Toch krijgt twee op de drie softwareontwikkelaars geen budget voor het inrichten van een thuiswerkplek. En 8% krijgt helemaal geen financiële voordelen. In de krappe arbeidsmarkt van vandaag kan het niet aanbieden van dergelijke voordelen leiden tot mislopen van talent of verlies van teamleden aan concurrenten.

De salarisbenchmark voor softwareontwikkelaars in Nederland blijkt op basis van het rapport €64.000 per jaar te zijn voor seniors. Dat zal waarschijnlijk nog verder stijgen gezien de grote vraag naar senior ontwikkelaars. Werkgevers moeten dus gaan schakelen en zich richten op het opbouwen van senioriteit van binnenuit als ze het zich niet kunnen veroorloven om marktgerelateerde salarissen te evenaren.

Er valt volgens het rapport veel winst te behalen bij het creëren van doorgroeimogelijkheden. Uitdagende projecten worden door softwareontwikkelaars op verschillende senioriteitsniveaus gezien als de belangrijkste ontwikkelingsmogelijkheid en de belangrijkste factor voor loopbaangroei. Een goed salarispotentieel en een goede bedrijfscultuur zitten daar vlak achter.

Skills en tech-trends volgens softwareontwikkelaars

Dankzij de verschuiving naar een ‘remote-first’ wereld en het digitaliseren van essentiële diensten, zijn digitale industrieën relevanter dan ooit. Het rapport toonde aan dat softwareontwikkelaars artificial intelligence (AI) (47,8%), cloud technology (32,5%) en cybersecurity (29,8%) als de meest veelbelovende industrieën beschouwen. Cryptocurrency (26,9%) en FinTech (25.5%) vervolledigen de top vijf. Python en Go zijn nog steeds de meest gewilde programmeertalen. Gezien de focus van softwareontwikkelaars op AI, komt dit niet als een verrassing: Go en Python zijn twee veel gebruikte talen voor machine learning en AI.

Softwareontwikkeling is intussen ook een passie. Volgens het rapport leerde 41,6% van de softwareontwikkelaars zichzelf  te coderen en codeert 60% van de softwareontwikkelaars als hobby. De populairste manier om codeer vaardigheden te verbeteren was via online tutorials (66,3%).

Lees ook:

Gerelateerde berichten...