Sterke prijsdaling tech-producten in afgelopen vijf jaar

man belt mobiel mobiele telefoon 06- nummers mobierle netwerken

Vooral ’tech-producten als mobiele telefoons zijn de laatste jaren sterk in prijs gedaald. De prijs voor een mobieltje zakte met 35%. Dit blijkt uit onderzoek.

Strategie- en marketing adviesbureau Simon-Kucher & Partners gebruikte voor hun berekeningen tot en met 2017 de prijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Naast de dalende prijs voor mobieltjes betaalden gebruikers ook minder voor mobiele abonnementen en mobiel internetten.

Ondanks dat nieuwe modellen van Apple en Samsung tegen steeds hogere prijzen in de markt worden gezet, daalde het prijspijl van mobiele telefoons de afgelopen vijf jaar sterk. Slechts een kleine groep schaft de nieuwste modellen aan. De rest kiest voor een goedkoper alternatief. Dat betekent dus ook dat het aandeel van bedrijven als Huawei en Motorola de afgelopen jaren flink groeide.

 

Rek eruit

Volgens de onderzoekers speelt ook mee dat de rek uit innovaties en productontwikkeling is. Waar eerder nieuwe innovaties gelijk liepen aan nieuwe toestellen, lijkt een einde te zijn gekomen aan de echte technologische innovaties. Voor alleen een betere camera koopt men geen nieuw toestel.

Volgens de onderzoekers speel ook de nieuwe regelgeving voor mobiele abonnementen met een toestel mee. Sinds 1 mei 2017  krijgen consumenten die een telefoonabonnement met een smartphone op afbetaling of een lening van meer dan 250 euro nemen, een BKR registratie.

De onderzoekers stellen op basis van de cijfers dat consumenten door de nieuwe regelgeving worden afgeschrikt. Dit betekent dus ook dat mensen met een zakelijke mobiel langer doen met het oude toestel of op de tweedehands markt een toestel aanschaffen. Ook het aandeel refurbished toestellen loopt op.

Intussen groeit ook het aandeel bedrijven met snel internet. Smartphonegebruik via BYOD (Bring Your Own Device) heeft daarbij een behoorlijk aandeel.

Van de Nederlandse bedrijven met minimaal tien medewerkers had volgens het CBS twee derde in 2017 snel internet. Dat is een internetverbinding van meer dan 30 Megabit per seconde(Megabit/s). Vijf jaar eerder was dit nog iets meer dan een derde. Nederland hoort daarmee tot de top 3 in de EU.

 

 

Gerelateerde berichten...