Studie maakt fundament en structuur digitale economie voor het eerst zichtbaar

De infrastructuur van netwerken, datacenters en hosting- en cloudpartijen in de digitale economie is  grotendeels buiten ons zich. Om daar iets aan te doen is het eerste gedetailleerde model van de digitale economie gemaakt.

Aan het rapport  ‘Fundament van onze digitale economie’ werkten Dutch Hosting Provider Association (DHPA), Dutch Datacenter Association (DDA), ISPConnect en onderzoeksbureau The METISfiles mee.

 

Onvoldoende kennis

Er bestaat onvoldoende kennis over de opbouw van de digitale infrastructuur. Het rapport laat goed zien wat de betekenis is voor economie en maatschappij. De samenhang van data, datacenters, cloud services, hosting en diensten wordt in detail beschreven. Het is in het belang voor Nederland om hier sterk op in te zetten. Daarvoor worden een 8-tal aanbevelingen gedaan.

 

Opbouw digitale economie

“De nieuwe waardeketen van digitale infrastructuur vormt een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse economie.” Dat zegt Stijn Grove, directeur van Dutch Datacenter Association. “Ieder bedrijf, of het nou een bank is of een warenhuis, is eigenlijk deels een IT bedrijf geworden. Zelf bezitten bedrijven steeds minder IT middelen. Ze maken in plaats daarvan in toenemende mate gebruik van de IT van onze hosting en cloud providers in datacenters.”

 

Kwart Bruto Nationaal Product

Het is inmiddels algemeen bekend dat Nederland een van de grootste datahubs ter wereld vormt. Daarmee trekt Nederland veel buitenlandse investeringen aan. Binnen de eigen landsgrenzen is de bijdrage van de digitale economie substantieel en snel groeiende. Inmiddels is zo’n kwart van het Bruto Nationaal Product afhankelijk van het gebruik van data als productiefactor zo valt te lezen in het rapport.

Er zijn echter nog een aantal horden te nemen de komende jaren. Het nieuwe kabinet zou hier het voortouw kunnen nemen door vol op de digitale economie in te zetten. Dit stellen de onderzoekers. Daarom zijn er duidelijke aanbevelingen toegevoegd. Simon Besteman, directeur van ISPConnect: “Dit rapport is bedoeld als lopend project. Het is een eerste aanzet om stakeholders te informeren, waaronder beleidsmakers. Gezien de snelle veranderingen in de sectoren die in het rapport beschreven zijn, zal er jaarlijks een update worden gepubliceerd.”

 

X