T-Mobile gaat Simpel overnemen: ACM akkoord

mast telecom telecomsector

Telecomprovider T-Mobile mag Simpel overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname goed.

Uit het onderzoek van de Autoriteit blijkt dat er geen concurrentieprobleem ontstaan door de overname. Het heeft ook geen noemenswaardig impact op de concurrentie op de mobiele telecommmarkt.

Ook na de overname is er nog voldoende concurrentie van providers KPN, VodafoneZiggo en telecomaanbieders zonder eigen netwerk. Ook de mogelijkheden voor overstappen blijven voldoende voor handen. Simpel gebruikt al het netwerk van T-Mobile.

Toegang bieden

De ACM onderzocht ook of telecomaanbieders met een eigen mobiele netwerk na de overname de prikkel blijven houden om aanbieders zonder een eigen netwerk toegang te bieden. Telecomaanbieders zonder eigen netwerk zijn afhankelijk van de aanbieder van het netwerk waarop zij actief zijn. En tegelijk concurreren ze met de aanbieder van dat netwerk om de klanten.

Na onderzoek blijkt dat telecomaanbieders met een eigen netwerk ook na de overname voldoende prikkels houden om toegang te geven tot hun netwerk. De overname van een aanbieder zonder eigen mobiele netwerk door een aanbieder met een eigen netwerk verandert daar weinig aan.

Het is bij elke fusie of overname de vraag of er na de transactie nog voldoende concurrentie overblijft. Daarom is er vooral bij dit soort overnameplannen onderzoek nodig.

Wel stelt de Autoriteit dat vergelijken van Informatie van verschillende aanbieders nu een veel te ondoorzichtig is. Wie een overstap overweegt krijgt op websites van aanbieders vaak verwarrende en onduidelijke informatie.

De meeste consumenten vinden informatie over prijzen en voorwaarden van mobiele abonnementen begrijpelijk (57%). Wel vindt een grote minderheid informatie van de diverse aanbieders lastig of slecht vergelijkbaar. Maar liefst 49% vindt de informatie (totaal) niet goed vergelijkbaar.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X