T-Mobile: stopt zero-rating per 31 maart 2023

brein zero rating muziek streaming

Zero rating komt uiterlijk 31 maart definitief ten einde. Dat beloofde telecombedrijf T-Mobile aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze dienst Datavrije Muziek voor mobiele telefoonabonnementen stelt abonnees nu nog in staat online muziek te streamen zonder dat het ten koste gaat van hun databundel.

De ACM gaat akkoord met de toezegging en de termijn, zodat T-Mobile voldoende tijd heeft om tijdig contact met klanten op te nemen en de dienst uit te faseren. T-Mobile houdt de ACM op de hoogte van de voortgang van het proces.

Zero rating

Zero rating is in strijd met de Europese regels voor vrij internetverkeer, de Open Internet Verordening. De regels uit 2016  bieden enige ruimte voor interpretatie. Daardoor is pas sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van september 2021, definitief duidelijk dat zero-rating niet is toegestaan. T-Mobile stopte in september 2021 al het aanbieden van Datavrije Muziek aan nieuwe klanten. Maat tot nu toe deed het bedrijf dat niet aan bestaande klanten die de dienst in hun abonnement hebben.

De ACM voerde na de uitspraak diverse gesprekken om te zorgen dat het bedrijf helemaal gaat stoppen met zero rating. T-Mobile gaat bestaande klanten de komende maanden benaderen voor een passend aanbod.

Netneutraliteit

In Europa moeten internetaanbieders internetverkeer zonder discriminatie behandelen. Ze moeten dus al het internetverkeer op dezelfde manier behandelen. Zo kan het internet zich vrij en onafhankelijk blijven ontwikkelen. Dit heet netneutraliteit en ligt vast in de Open Internet Verordening.

Dat betekent bijvoorbeeld: geen internetverkeer blokkeren en niet onnodig beperken. Bij gebruik van zero-ratingdiensten worden bijvoorbeeld video- of muziekstreaming-apps, niet in rekening gebracht. Dat is volgens het Hof discriminatie en daarom in strijd met de Open Internet Verordening.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...