Techbedrijven China delen algoritmes met overheid

algoritmes foto met speldenpuntjes

Dertig grote Chinese techreuzen zoals Alibaba delen sinds kort informatie over hun algoritmes met de overheid. Dat stelt persbureau Bloomberg op grond van een openbare lijst. Daarop staat beknopte informatie over welk bedrijf algoritmen met de overheid deelt.

Door nieuwe Chinese wetgeving zijn techbedrijven sinds maart dit jaar verplicht om dit soort informatie met de overheid te delen. Naast Alibaba gaat het volgens het persbureau ook om bedrijven als Tencent Holdings Ltd. en ByteDance.

De openbare lijst waar Bloomberg naar verwijst bevat enkel korte omschrijvingen van de werking van de algoritmes die de bedrijven gebruiken en om wat voor soort algoritmen het gaat. Volgens experts delen bedrijven veel meer informatie met de Chinese overheid, maar die gegevens zijn niet openbaar.

Persoonsgegevens

De zogeheten Cyberspace Administration of China vraagt voor zover bekend tot nu toe alleen basale informatie van de bedrijven. Experts nemen echter aan dat de overheid later meer details over algoritmes bij de bedrijven gaat opvragen. Volgens de overheid hebben ze de data nodig om vast te stellen hoe bedrijven persoonsgegevens van gebruikers verwerkt en beheert om daar vervolgens goede regels voor op te stellen.

Aan de andere kant zijn bedrijven nogal huiverig om dit soort informatie te delen omdat algoritmes en de inzet ervan gezien worden als geheime en zeer waardevolle bedrijfsdata. En waar de Chinese overheid die gegevens actief opvraagt en opeist, argumenteerden Amerikaanse techbedrijven als Facebook-moederbedrijf Meta en Google-moederbedrijf Alphabet met succes dat algoritmes horen bij bedrijfsgeheimen. Ze hoeven ze in hun geval dus niet prijs te geven aan de Amerikaanse overheid.

Critici van de overheidsmaatregelen van China beweren dan ook dat het opvragen van de algoritmes van de Chinese bedrijven een achterstand betekent. Volgens deskundigen is het eind nog niet in zicht en zal dit wereldwijd gevolgen hebben. De Amerikaanse overheid heeft nog niet op de Chinese uitvoer van de eerder aangekondigde maatregelen gereageerd.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X