Techbedrijven krijgen subsidie in Perspectief-programma NWO

IT-beslissers

Het Perspectief-programma van het NWO geeft de komende jaren miljoenen subsidie aan zes innovatieve bedrijven. Twee daarvan zijn techbedrijven. Het gaat in totaal om een bedrag van 32 miljoen euro.

22 miljoen euro daarvan komt vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor innovatief onderzoek. Tien miljoen komt uit de zakken van de 138 betrokken bedrijven en maatschappelijke organisaties zelf. Het gaat on onderzoek gericht op technologische innovatie met economisch potentieel.

Tech-initiatieven

De twee tech-initiatieven in het Perspectief-programma zijn MEGAMIND en FREE. Die laatste doet onderzoek naar een supersnelweg voor digitale data. Het gaat om de Optical Wireless Superhighways: Free photons (at home and in space). In dit programma werken 21 partners samen aan oplossingen waarbij je via licht betrouwbare en veilige draadloze breedbandverbindingen kunt maken. Dit moet de radiogolven waarop bijvoorbeeld het 5G netwerk is gebaseerd uiteindelijk gaan vervangen.

Het onderzoek richt zich op alle mogelijke afstanden, van snelle wifi binnenshuis tot communicatie tussen satellieten. Voor al deze toepassingen werken de onderzoekers aan alle stappen. Dus van  ontwikkelen van geminiaturiseerde zenders en ontvangers om hele zwakke lichtsignalen over te kunnen dragen, tot aan beveiligen van de verzonden informatie met quantumtechnologie.

De onderzoekers komen onder andere uit de Technische Universiteit Delft, Eindhoven, Leiden en Twente, Vrije Universiteit Amsterdam, TNO, Airbus Demcon, Effect Photonics, Flexible, Hyperion Technologies, Single Quantum, S&T en VTEC.

Slim stroomnetwerk

MEGAMIND richt zich vooral op een slim stroomnetwerk door samenwerkende systemen. De naam staat voor Measuring, Gathering, Mining and Integrating Data for Self-management in the Edge of the Electricity System.

De vraag naar elektriciteit neemt toe, onder andere door de groei in het aantal warmtepompen en elektrische auto’s en bussen. Tegelijk wordt het aanbod grilliger door een groeiend aandeel duurzame elektriciteit uit wind en zon.

Het MEGAMIND-programma moet kennis over energiesystemen, kunstmatige intelligentie en regulering samen brengen. De onderzoekers willen kunnen voorspellen wanneer zich problemen gaan voordoen. Vervolgens laten ze apparaten die energie verbruiken rechtstreeks samenwerken met apparaten die energie produceren om deze situaties te vermijden.

De onderzoekers aan dit project zijn onder andere de Technische Universiteit Delft, Eindhoven en Twente, Tilburg University, TNO, ENGIE, IBM, Liander, PricewaterhouseCoopers, TenneT,  TNO en Connexxion.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...