Techreuzen profiteren ook van oliewinsten

booreiland met sleepboten oliewinsten

Van de oliewinsten van grote producenten als Exxon Mobil en Chevron, profiteren ook de grote techreuzen, vooral die in de VS. Volgens persbureau Bloomberg komt dat vooral omdat oliebedrijven met clouddiensten en software van bijvoorbeeld Microsoft en Amazon de oliereuzen helpen om meer olie en gas uit de grond te halen en nieuwe velden te vinden.

Volgens experts die Bloomberg sprak, stellen de techreuzen software, rekenkracht en machine learning beschikbaar waarmee bedrijven versneld via simulaties kunnen inschatten hoeveel olie of gas er nog in een bepaald veld zit. Dat doet Microsoft bijvoorbeeld met ExxonMobil.

De werkwijze van de techneuzen zorgt voor een morele spagaat. Aan de ene kant zeggen de bedrijven zich in te zetten voor de klimaatdoelen en helpen doorzetten van de energietransitie, terwijl ze aan de andere kant hoge winsten genereren met de hulp aan oliebedrijven.

Transitie

De beide techbedrijven stellen dat ze dat doen om te helpen bij de overgang van fossiele naar schone brandstoffen. Volgens Microsoft werken ze samen met Chevron om afval uit de landbouwsector te hergebruiken als schone brandstof. En volgens Amazon helpen zij Marathon Oil bij het versneld opsporen en voorkomen van methaanlekken.

Volgens beide bedrijven zorgen hun producten zorgen dat oliebedrijven efficiënter kunnen functioneren. Dit hoort volgens de bedrijven bij hun eigen verduurzamingsdoelen. Volgens de experts die Bloomberg raadpleegde, zijn dit mooie woorden maar zonder harde bewijzen. Desgevraagd waren beide techreuzen niet in staat feiten en cijfers te laten zien bij hun beweringen.

Intussen zeggen beide techbedrijven wel ambitieuze klimaatdoelen te hebben. Zo zegt Microsoft dat ze rond 2030 zo ver willen zijn dat ze meer koolstof uit de atmosfeer kunnen filteren dan dat ze zelf uitstoten. Amazon zegt dat ze rond 2040 helemaal klimaatneutraal willen zijn.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...