Telecompaper: bijna 8% omzetdaling mobiele markt Q3: Vodafone hardst getroffen

mobiel toegangscode intoetsen

De Nederlandse mobiele markt ging in het derde kwartaal van dit jaar hard onderuit. Dat stelt onderzoeksbureau Telecompaper in haar recente kwartaalrapport Dutch Mobile Operators.

Volgens de onderzoekers daalde de omzet met 7,9 procent jaar op jaar naar 1,11 miljard euro. Dat betekent niet alleen een daling ten opzichte van het zelfde kwartaal het jaar ervoor, maar ook ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Deze daling bedroeg 2,8 pro9cent.

Vodafone wordt dit kwartaal het hardst getroffen. Zo kromp de dienstenomzet 13,1 procent. Het bedrijf is de enige die in het derde kwartaal marktaandeel. Het kwam uit op 30,5 procent.

 

KPN

De omzetdaling bij KPN bedraagt 7,1 procent. Toch vergroot  deze operator het marktleiderschap dit kwartaal iets, namelijk naar 43,1 procent. De omzet van het iets kleinere T-Mobile daalt dit jaar weliswaar met 6,5 procent, maar groeit iets in marktaandeel. Dit marktaandeel groeit naar 21,2 procent.

Tele2 heeft als enige een stijging in de omzet en groeit naar 18,7 procent op jaarbasis. Tele2 blijft de kleinste, maar het aandeel in de markt is wel groeiende. Dit keer groeide het met een procent  5,3 procent.

 

Het derde kwartaal van de vorige twee jaren kende ook een daling van de dienstenomzet,  -4,4 procent in het derde kwartaal van 2016 en -1,1 procent in het derde kwartaal van 2015. Toch zijn deze dalingen aanzienlijk minder dan in het derde kwartaal van dit jaar.

 

Prijsdruk

De Netwerkoperators zelf wijzen vooral naar de impact van regulering. Volgens hen spelen ook prijsdruk en concurrentie een belangrijke rol. De impact van het wegvallen van roaming speelt daarbij een niet onaanzienlijke rol.

Voor Vodafone kostte het afschaffen van de Europese roaming min het derde kwartaal van dit jaar 27 miljoen euro. KPN schat dat het afschaffen van de roamingkosten in Europa tussen de 40  en 50 miljoen euro gaat kosten.

Telecompaper zelf berekende dat de hele dienstenomzet van de Nederlandse netwerkoperators gezamenlijk voor heel 2017 zal dalen met ongeveer 4,5 procent naar 4,5 miljard euro.

Tussen 2017 en 2021 zal de markt verder krimpen. De onderzoekers verwachten een jaarlijkse negatieve gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,9 procent. In 2021 zal de omzet ongeveer op 4,3 miljard euro uitkomen.

 

Mobiel dataverkeer

Met mobiel dataverkeer liggen de cijfers anders. In volume blijft dit onstuimig groeien. Mede door de opkomst van grotere en onbeperkte databundels komt aan die groei voorlopig geen einde. Dit alleen is volgens de onderzoekers genoeg om de structureel neergaande lijn in de spraak en sms teniet te doen.

Tlecompaper baseert haar voorspellingen op de verwachting dat de concurrentie verder zal toenemen met nog steeds vier mobiele operators. Dit is ondanks de fusie van Vodafone en Ziggo.

 

Gerelateerde berichten...

X