Testcentrum voor hyperloop komt naar Groningen

hyperloop

Het European Hyperloop Center (EHC) komt naar Groningen. Dat maakte de ontwikkelaar Hardt Hyperloop uit Delft bekend.

Het is de bedoeling dat het testcentrum voor deze nieuwe vorm van transport wordt gebouwd ten noorden van het Slochterdiep, boven de wijk Meerstad. In het najaar van 2020 moet de bouw voor het centrum van start gaan. In 2022 moet het klaar zijn.

Volgens onderzoek van bureau Berenschot trekt de komst van het centrum ook andere bedrijven aan. Het gaat om minimaal 110 nieuwe banen. Naar verluidt zijn bedrijven als Google, die in de regio is gevestigd, blij met het besluit.

 

Wat is een hyperloop?

Een hyperloop is een luchtdrukbuis waardoor je mensen en goederen snel kunt transporteren. De techniek hiervan is vergelijkbaar met buizenpost.

Daardoor is het sneller en energiezuiniger dan het vliegtuig en de hogesnelheidstrein. Onderzoek in het nieuwe Europees Hyperloop Center moet uitwijzen in hoeverre het nieuwe ‘buizensysteem’ een realistisch alternatief kan zijn voor korte-afstandsvluchten.

De komende maanden gebruiken de provincie, gemeente en Hardt Hyperloop om de bouw van het centrum goed voor te bereiden. Hiervoor moet ook het bestemmingsplan van het gebied aangepast worden. De gemeente Groningen start hiervoor binnenkort een planologische procedure.

Blij

De provincie en de gemeente Groningen zijn blij met de komst van het testcentrum. De hyperloop sluit volgens hen aan bij de ambities van van de regio op het gebied van innovatie en duurzaamheid. In Groningen werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw samen aan de ontwikkeling van slimme en groene vormen van verkeer en vervoer. Het hyperloopcentrum past hier goed bij.

Het European Hyperloopcenter wordt opengesteld voor alle Europese ontwikkelaars van het systeem. Het moet daarmee hét Europese centrum voor hyperlooptechnologie worden. Hardt Hyperloop investeert naar schatting zelf € 25 miljoen in het nieuwe onderzoekcentrum en de testbaan. De provincie Groningen ondersteunt de investering met een subsidie van 3 miljoen.

 

Gerelateerde berichten...