The Privacy Collective start rechtszaak tegen Oracle en Salesforce

rechter met pruik en hamer

The Privacy Collective, die optreedt tegen schending van privacyrechten, startte eind vorige week een rechtszaak tegen Oracle en Salesforce. De stichting verwijt de technologieconcerns dat zij de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers verzamelen en verwerken. Dat is in strijd met de AVG.

Het is de eerste ‘class action’ in Nederland. Dit is een juridisch middel met de eis voor een schadevergoeding voor een grote groep mensen tegelijk.

 

Schaduwprofiel

Oracle en Salesforce verzamelen op ieder moment en op grote schaal gegevens van websitebezoekers. Door die te combineren met aanvullende informatie maken zij van iedere individuele internetgebruiker een persoonlijk profiel.

Deze miljoenen profielen gebruiken ze volgens the Privacy Collective, bijvoorbeeld voor gepersonaliseerde online advertenties. Volgens het collectief krijgen talloze commerciële partijen, en dus ook ad-tech bedrijven, die gegevens ook in handen.

De techgiganten verzamelen hun informatie bijvoorbeeld met speciaal ontwikkelde cookies. Internetgebruikers kunnen zich via haar website registreren om hun steun te betuigen. Op basis van het aantal gedupeerden kan de totale omvang van de schade uitkomen op meer dan 10 miljard euro.

Verschillende organisaties steunen de actie. Bits of Freedom, Qiy Foundation, Privacy First en Freedom Internet steunen de actie. Procesfinancier Innsworth steunt het initiatief. Daardoor maken de individuen waar The Privacy Collective voor optreedt zelf geen kosten. Deze organisatie financiert in Engeland en Wales een vergelijkbare class action. Deze is momenteel in voorbereiding.

Class action

Sinds januari van dit jaar bestaat ook in Nederland de mogelijkheid in een class action schadevergoeding te vorderen. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die The Privacy Collective bijstaat, zegt dat het gaat om een van de grootste gevallen van onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens in de geschiedenis van het internet. “Vrijwel alle Nederlanders die online informatie lezen of bekijken worden structureel geraakt door de praktijken van Oracle en Salesforce. De meeste mensen weten niet dat zij zo’n online ‘schaduwprofiel’ hebben. Zij weten niet hoe het er uitziet en hebben er zeker geen rechtmatige toestemming voor gegeven.”

Voor het verzamelen en delen van de persoonsgegevens horen Oracle en Salesforce op basis van de AVG toestemming te vragen. “Deze partijen handelen in strijd met het recht op privacy van internetgebruikers. Het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer worden erkend als fundamentele rechten“, aldus Alberdingk Thijm.

Gerelateerde berichten...

X