Thuismeting door coronapatiënt goed toepasbaar

ram

Coronapatiënten kunnen onder begeleiding van de huisarts goed zelf thuis het zuurstofgehalte in hun bloed meten. De patiënten kunnen daardoor langer thuis het ziekteverloop afwachten. Dit, in plaats van in het ziekenhuis. Het UMC Utrecht onderzocht dit, op basis van een studie die men tijdens de pandemie in Utrecht en omgeving uitvoerde.

De patiënten die meededen voerden de meting goed uit. En ze gaven aan dat ze zich er veilig bij voelden. Ook gingen deze patiënten net zo vaak naar de huisarts of het ziekenhuis als patiënten die niet zelf het zuurstofgehalte maten. Het UMC Utrecht gebruikt deze vorm van thuismonitoring inmiddels niet alleen meer voor coronapatiënten. Maar ook voor patiënten met andere luchtweginfecties. Patiënten hebben zo meer het gevoel dat ze zelf de regie hebben over hun zorg. En het kan ook de druk op de zorg verlichten.

Monitoren van zuurstofgehalte

Huisartsen volgen coronapatiënten met matig– tot ernstige klachten doorgaans nauwkeurig om een eventuele verslechtering van de toestand tijdig te signaleren. Een belangrijke variabele hierbij is monitoren van het zuurstofgehalte. Een plotselinge daling hiervan is een belangrijk teken van verslechtering van de toestand van de patiënt. Maar bij sommige patiënten gaat een laag zuurstofgehalte niet samen met benauwdheid, zodat ze dit niet zelf voelen terwijl een zuurstofmeting dit wel opmerkt.

Gezondheidswinst door thuismeting

Het vroegtijdig signaleren en behandelen van deze patiënten kan belangrijke gezondheidswinst opleveren. Vooral wanneer ze een onderliggende aandoening hebben met een groter risico op een ongunstig ziektebeloop. Het thuis meten van het zuurstofgehalte door de patiënt zélf kan hierbij uitkomst bieden.

Wetenschappelijk bewijs hiervoor was tot nu toe niet voorhanden. Daarom onderzocht het UMC Utrecht de haalbaarheid van thuismonitoring van coronapatiënten door de zuurstofverzadiging te meten met een pulsoximeter. Dit is een medisch meetinstrument waarmee men het zuurstofgehalte in het bloed bepaalt via een clipje op een vinger.

Goed gecontroleerde studie

Het onderzoek richtte zich op mensen van 40 jaar en ouder met matig– tot ernstige klachten van COVID-19, met een hart- of vaatziekte of risicofactoren, en bij wie de huisarts zorgvuldige follow-up wenselijk vond. In een gecontroleerd onderzoek naar de haalbaarheid van thuismonitoring van de zuurstofverzadiging werden deelnemers door loting verdeeld in twee groepen. De ene helft kreeg een gevalideerde pulsoximeter in bruikleen naast de gebruikelijke huisartsenzorg, en de controlegroep kreeg de gebruikelijke huisartsenzorg zonder pulsoximeter. De eerste groep kreeg de instructie om drie keer per dag met de pulsoximeter het zuurstofgehalte in hun bloed te meten. Bij een verzadiging van minder dan 94 procent moesten ze hun huisarts raadplegen.

Thuismonitoring goed toepasbaar

Uit de studie bleek dat de pulsoximeter door de bijna alle patiënten volgens de instructies werd gebruikt. Een zuurstofverzadiging van minder dan 94 procent werd in totaal 52 keer, bij tien patiënten gemeten. Zes van hen namen vervolgens contact op met hun huisarts. Zes weken na de start van de studie was er geen verschil in herstel van de corona-infectie tussen de interventiegroep en de controlegroep. Ook was er geen verschil tussen de groepen voor wat betreft zorggebruik zoals contact met de huisarts, ziekenhuisbezoek of ziekenhuisopname.

Gerelateerde berichten...