Tiktok wil af van ByteDance

TikTok icoon op smartphone privacyzorgen

Filmpjesapp TikTok wil zich waarschijnlijk afsplitsen van het Chinese moederbedrijf ByteDance. Ze willen daarmee vooral de westerse zorgen wegnemen dat er via de app spionage plaatsvindt door de Chinese overheid. Dat zegt persbureau Bloomberg.

Het sociale medium heeft een plan opgesteld waarbij Oracle zou moeten zorgen voor de veiligheid van de gegevens van gebruikers uit de VS. Verder zou er in dat land ook een speciale raad van toezicht moeten komen die goedkeuring van de VS zou moeten hebben. De commissie CFIUS zou het plan bekijken.

Bij die beoordeling zou een speciale hoorzitting moeten plaatsvinden. Daarbij hoort ook een ondervraging van de topman van Tiktok Shou Zi Chew door een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurt volgende week. De topman moet dan vragen beantwoorden over bijvoorbeeld hoe Tiktok dan het privacybeleid vorm wil geven. Daarbij komen ook kritische vragen aan de orde over de relatie van het sociale netwerk met de Chinese Communistische Partij.

Afsplitsing

Als de partijen in de VS de afsplitsingsplannen goedkeurt, gaat het bedrijf afsplitsing van ByteDance in gang zetten. Dat betekent dan dat het sociale netwerk aan een ander bedrijf wordt verkocht, of als zelfstandig bedrijf verder gaat. Saillant detail daarbij is wel dat de Chinese overheid akkoord moet gaan.

De waarde van ByteDance staat momenteel op 220 miljard dollar. Dat van de Amerikaanse tak van TikTok zou naar schatting uitkomen op een bedrag tussen de 40 en 50 miljard dollar. Hoeveel de Europese tak waard is, is nog niet bekend.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X