TU Delft en Fujitsu richten quantumlab op

kwantumtechnologie encryptie quantumlab

De Technische Universiteit Delft en Fujitsu richten samen een quantumlab op. Het gaat de naam Fujitsu Advanced Computing Lab Delft. De vestigingsplaats is het terrein van de TU Delft.

Het Advanced Computing Lab gaat huizen in het quantumtechnologie-onderzoeksinstituut QuTech. Dit is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Doel is  versnelling van de R&D van diamant-spin-quantumcomputing. Naar deze technologie doen Fujitsu en QuTech sinds oktober 2020 al onderzoek.

Naast de ontwikkeling van quantumtoepassingen streeft het nieuwe lab ook naar het realiseren van innovatieve vloeistofsimulatietechnologieën. De bedoeling is dat quantumtechnologie zo sneller kan ontwikkelen.

In het lab werken de partijen verder aan het verbeteren van de prestaties van qubits door het vormen van SnV-centra. Deze krijgen steeds meer aandacht als high-performance diamanten spins, in optische golfgeleiders en door optische koppeling te bevestigen.

In de toekomst willen Fujitsu en de TU Delft de nieuwe locatie positioneren als een toonaangevend industrie-academisch onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Japan en Nederland. Het lab wil zich naast de focus op het bevorderen van verdere samenwerking, ook richten op ontwikkeling van talent voor het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken met geavanceerde computertechnologieën.

Opschalen

Tot op heden hebben de twee partners onderzoek gedaan naar quantumcomputers met diamant-spin qubits. Doel is het creëren van een blauwdruk voor toekomstige modulaire quantumcomputers die kunnen opschalen naar meer dan 1.000 qubits.

Om praktische quantumcomputing werkelijkheid te maken, is er meer onderzoek nodig naar bijbehorende technologielagen, van apparaatniveau tot controlesystemen, architectuur en algoritmen. Als gevolg daarvan realiseerden de twee partners de eerste fouttolerante werking van spin qubits in een diamantkwantumprocessor met behulp van de methode van het diamant NV-centrum.

Prof. Tim van der Hagen, Rector Magnificus/ voorzitter van het College van Bestuurvan de TU Delft: “Bij de Technische Universiteit Delft ontwikkelen en leveren we op technologie gebaseerde, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen en verkennen we potentiële toepassingen van quantumcomputers in een breed scala van sectoren. TU Delft is de ideale plek voor industrie en wetenschap om samen te werken aan de bevordering van deze sleuteltechnologie.”

Kees Eijkel, Directeur Business Development van QuTech, vult aan: “Bij QuTech bouwen we schaalbare technologieën voor quantumcomputers en een quantum internet. We waarderen dan ook onze strategische samenwerking met Fujitsu in quantum computing. Het is een partnerschap dat is gebaseerd op onze complementaire sterke punten en een gedeelde visie op economische impact. We zijn erg trots dat Fujitsu Delft, met zijn uitzonderlijke concentratie van quantumtalent, heeft gekozen als locatie voor het Advanced Computing Lab. We kijken uit naar de mogelijkheid om onze al diepe en significante samenwerking uit te breiden naar aanvullende kansen die Delft biedt.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...