TU Delft wint EU-project voor analyse mobiliteitsdata

Een internationaal consortium met TU Delft in de hoofdrol won deze week een nieuw Horizon Europe project: EMERALDS. Analyse van grote mobiliteitsdata wordt daarmee een stuk eenvoudiger. Het totale projectbudget is vijf miljoen, waarvan er zeven ton beschikbaar is voor de Nederlandse partijen.

Naast de TU Delft en Argaleo, zijn de Nederlandse partijen Mobility Innovation Centre Delft en Arane onderdeel van het consortium. De gemeentes Den Haag en Utrecht zijn pilotstad voor het project.

Het project start in januari 2023. Hierin zullen de afdeling Transport & Planning van de faculteit Civiele Techniek, Geowetenschappen en MICD van TU Delft nauw samenwerken met de digital twin leverancier Argaleo en de verkeerskundige adviseurs van Arane. Samen ontwikkelen ze de toolset waar de pilotsteden Utrecht en Den Haag mee gaan werken.

Terabytes

In de stad komen dagelijks vele terabytes aan mobiliteitsdata beschikbaar over auto, ov, fiets, luchtkwaliteit enzovoort. Dat is mooi, maar die data is pas bruikbaar als ze op de juiste wijze verwerkt en geanalyseerd kan worden. Het doel van het nieuwe Europese project EMERALDS is om een toolset te creëren, Mobility Analytics as a Service (MAaaS), waarmee het werken met data een stuk eenvoudiger wordt.

De toolset zal wegbeheerders en andere belanghebbende partijen in staat stellen om gegevens van grote omvang, hoge snelheid en grote variatie te verzamelen en te beheren. Daarnaast ondersteunt de toolset om deze data online en offline te kunnen analyseren, te gebruiken voor voorspellingen en de resultaten te visualiseren in een digital twin. Bij al deze diensten zal de strenge Europese wetgeving in acht worden genomen, op alle niveaus van de architectuur.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...