Twee derde IT-professionals ziet regelgeving als grootste barrière voor werken in de public cloud

68 procent van de IT-professionals ziet de wet- en regelgeving rondom de public cloud als de grootste belemmering voor verdere implementatie. Dit is ongeacht of het bedrijf al gebruikmaakt van de cloud.

Dit blijkt uit het Cloud Report 2017. De Managed Service Provider deed onderzoek onder 204 IT-professionals uit Noorwegen, Nederland en Zweden. Toch verwacht bijna driekwart (72 procent) dat ze in 2020 meer gebruik zullen maken van de (public) cloud.

De huidige wet- en regelgeving is volgens IT-professionals niet alleen een barrière voor verdere integratie van de public cloud. Zo zegt driekwart dat er teveel regels en wetten van toepassing zijn op de IT-sector. Bijna een derde van de ondervraagden (32 procent) vindt dat de hoeveelheid wetten en regels niet aansluit op de actualiteit binnen de het vakgebied.

“De overvloed aan wet- en regelgeving lijkt een gevolg te zijn van de continue innovatie in de IT-sector”, zegt Chris Jansen, Country Manager Nederland van onderzoeker Basefarm. “Om steeds een juridisch antwoord te kunnen geven op de vele innovaties in onze sector, is door de jaren heen een wirwar van wet- en regelgeving ontstaan. Omdat de techniek niet stilstaat, sluit deze slechts heel kort aan op de actualiteit.”

 

Cloudgebruik

Uit het Cloud Report 2017 – in Nederland doet het bedrijf ook doorlopend onderzoek – blijkt verder dat bijna een kwart van de ondervraagden (24 procent) geen gebruik maakt van de public cloud. Voor de nabije toekomst verwachten de meesten van hen echter een toename van het gebruik.

Ruim 72 procent denkt dat zij in 2020 meer gebruik zullen maken van de public cloud. Slechtst 3 procent verwacht een afname. Jansen: “Dit onderzoek bevestigt het groeiende belang van de public cloud voor het bedrijfsleven. Alhoewel een aanzienlijk gedeelte er nog geen gebruik van maakt, laat de verwachting voor 2020 zien dat er genoeg interesse en bereidheid tot verandering bestaat onder IT-professionals en de organisaties waarvoor zij werkzaam zijn.”

 

Cloud-implementatie

Met behulp van de onderzoeksresultaten heeft Basefarm een roadmap opgesteld waarmee bedrijven hun eigen positie kunnen bepalen met betrekking tot het proces van cloud-implementatie en -integratie.

Deze roadmap vergelijkt de vijf verschillende fases van het proces met een raketlancering. 13 procent van de ondervraagden staat nog on the ground terwijl 16 procent zich in the cloud en 14 procent zich in orbit bevindt.

De helft van de ondervraagden staat of op de runway of ready for take off (25,6 – 26,5 procent).

Gerelateerde berichten...

X