Tweede Kamer wil parlementair onderzoek ict-fiasco’s overheid

Nog voor het zomerreces komt een onderzoekscommissie om zo snel mogelijk een parlementair onderzoek te starten naar de vele ict-fiasco’s van overheidsinstanties. De Tweede Kamer
stemde gisteren voor een motie van D66.

De motie werd onmiddellijk ondersteund door Kamerleden Chris van Dam (CDA), Jan Middendorp (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). De bedoeling is dat er uiteindelijk meer zicht en grip komt op ict-projecten van de overheid. Verder moet er een vaste Kamercommissie voor digitalisering komen om ze zorgen voor meer ict-kennis in overheidsinstellingen.

 

Versnipperd

De ondertekenaars stellen dat de ict-kennis versnipperd is. Bovendien is er vaak niet of onvoldoende aansturing is bij grote ict-projecten.

De instelling van een parlementair onderzoek komt vlak na reuring vorige maand over het voortbestaan van bureau Bit, dat ict-projecten van de overheid onderzoekt.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken moet Bureau BIT (Bureau ICT-Toetsing) een extra termijn geven. Experts zeggen tegen AG Connect dat BIT dan niet meer moet vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en bovendien meer slagkracht moet krijgen.

De huidige termijn van het in 2015 ingestelde bureau loopt nog tot eind 2020.In die tijd droeg het bureau er volgens de experts aan bij dat overheidsinstanties minder geld verspilden aan slecht of niet werkende ICT-projecten.

 

 

Gerelateerde berichten...

X