Bureau BIT moet verder, maar niet onder BZ

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken moet Bureau BIT (Bureau ICT-Toetsing) een extra termijn geven. Experts zeggen tegen AG Connect dat BIT dan niet meer moet vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en bovendien meer slagkracht moet krijgen.

De huidige termijn van het in 2015 ingestelde bureau loopt nog tot eind 2020.In die tijd droeg het bureau er volgens de experts aan bij dat overheidsinstanties minder geld verspilden aan slecht of niet werkende ICT-projecten.

 

Promotie-onderzoek

Een van de problemen waar het bureau tegenaan loopt is het feit dat het is ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daardoor is het volgens deskundigen te weinig in staat om kritisch op de overheid te zijn.

Dat vindt ook Niels Groen, partner bij Blinklane Consulting. Hij deed een tijd geleden promotieonderzoek naar de reden dat  ICT-projecten van de overheid steeds uit de hand lopen. Groen inventariseerde verder het eerste bestaansjaar van bureau BIT. De problemen zijn volgens Groen ondanks de acties van het bureau verre van opgelost.

 

Historie

Bureau Bit ontstond nadat een parlementaire onderzoekscommissie ICT onder leiding van Ton Elias (VVD), in oktober 2014 een uitgebreid onderzoek presenteerde. Conclusie: het Rijk heeft totaal geen vat op ICT-projecten. Het geblunder kost jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro.

Volgens de commissie Elias heeft de rijksoverheid geen idee waar het mee bezig is. “De miljarden die zijn gestoken in ICT-projecten als de OV-chipkaart of C2000, hadden net zo goed naar zorg of defensie kunnen gaan”,  zo was het harde oordeel van Elias destijds. Het bureau zou vijf jaar draaien, maar staatssecretaris Raymond Knops verlengde die termijn tot 31 december 2020.

 

Doorgaan

Groen vindt dat het bureau moet doorgaan. Hij wordt daarin gesteund voor initiatiefnemer Elias. Deze stelt dat BIT nog minimaal vijf jaar moet blijven doorwerken.

Er is wel kritiek op het bureau. De opvolging van de uitgebrachte adviezen wordt bekritiseerd en dus het feit dat het nog steeds is ondergebracht bij een ministerie.

Andere critici stellen dat de aanwezigheid van het bureau de chaos bij ICT-projecten bij de overheid niet voorkomt of geneest. Bureaumanager Cokky Hilhorst en lid van de toezichtsraad Gerko Baarslag maakten deze week bekend op te stappen.

 

Gerelateerde berichten...

X