Tweede kwartaal KPN: winstverwachting iets gunstiger maar cijfers blijven onder druk

KPN op de muur

De winstverwachting van telecomprovider KPN is iets gunstiger maar de resultaten blijven onder druk staan. Dat zijn de belangrijkste resultaten van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar van KPN.

Het telecombedrijf boekte in dit tweede kwartaal een bedrijfsresultaat van 594 miljoen euro. Dit is een stijging van ruim drie procent ten opzichte van vorig jaar. De kostenbesparingen zoals het afstoten van de internationale tak, zouden daarbij een rol spelen. Mede daardoor zakte de omzet ‘slechts’ tot 1,36 miljard euro.

 

Zware concurrentie

De cijfers staan onder druk door de zware concurrentie, vooral op de mobiele en zakelijke markt, waar KPN met name in opereert.

Het internationale netwerk van KPN wordt in het derde kwartaal van dit jaar overgenomen door cloudprovider GTT. Ook de internationale glasvezelactiviteiten en netwerk point-of-presence (POP’s) in 21 landen horen bij de overname.

Er is een bedrag van 50 miljoen euro met de transactie gemoeid. Toezichthouders moeten de op handen zijnde overname nog wel goedkeuren.

KPN International blijft wel bestaan, maar dan als dienstverlener aan nationale klanten. Verder is er voorzien in een zogenaamde ‘master services overeenkomst’ met GTT. Zo is het wel zeker dat de continuïteit van de internationale netwerkdiensten van het bedrijf gegarandeerd blijft.

 

Opvolger

Het bedrijf meldde nog niets over een eventuele opvolger van de in september vertrekkende topman Maximo Ibarra. De Italiaan maakte in juni bekend dat hij ging vertrekken wegens ‘dringende familiaire redenen’.  De KPN-topman gaat in zijn eigen land werken bij betaaltelevisiebedrijf Sky Italia. Wel liet het bedrijf eerder weten de strategie van de Italiaan te willen voortzetten.

Intussen gaat Jaya Baloo, Chief Information Security Officer, KPN per 30 september 2019 ook verlaten. Zij zet haar carrière voort als CISO bij Avast. Dat maakte KPN eind vorige week bekend.

Volgens de Nederlandse telecomreus wordt een opvolger ‘te zijner tijd’ worden benoemd. Baloo blijf wel Quantum ambassadeur van het bedrijf, zowel internationaal als in Nederland zelf. Volgens KPN is dat om te verzekeren dat het bedrijf leidend kan zijn richting een nieuw quantum-internet en in het verzorgen van ‘post quantum security’.

 

Gerelateerde berichten...

X