Twitter tikt 11,5 miljoen profielen op de vingers om coronaspam

spam blikje

Twitter tikte sinds maart 2020 de eigenaren van 11,5 miljoen profielen op de vingers vanwege coronaspam. De blogsite verwijderde in die tijd 8.493 tweets wegens misleidende informatie over  corona. Het bedrijf schrijft dat in zijn blog.

Het beleid tegen coronaspam dat sinds maart geldt verbiedt posten het tweeten die kunnen leiden tot een snellere overdacht van het coronavirus. Gebruikers mogen bijvoorbeeld niet oproepen om coronamaatregelen te negeren. Ontmoedigen mag ook niet. Kregen als ‘Afstand houden heeft geen zin’ mogen bijvoorbeeld niet.

Schade

Alleen als berichten zouden kunnen leiden tot tot schade voor de gezondheid worden ze verwijderd, Daarbuiten krijgt de tweeter de opdracht het bericht meteen weg te halen.

Om die reden werden bijvoorbeeld tweets van oud-president van de VS Donald Trump verwijderd. Hij noemde in maart het coronavirus een griepje en moedigde begin januari een groep sympathisanten aan om het Capitool te bestormen. De belangrijkste reden voor de permanente Twitter-ban is volgens het netwerk het risico dat de Amerikaanse president nog verder aanzet tot geweldpleging.

In augustus bleek dat zeker 50 anonieme Twitter-trollen sinds februari nepnieuws in Nederland verspreiden over corona. Het gaat om schadelijke en onjuiste berichten van Nederlandstalige accounts.

De coronspam kwam van accounts die discussies over maatschappelijke thema’s met de nepberichten kapen of sturen. Zo wordt bijvoorbeeld de ernst van het coronavirus in twijfel getrokken, of de oorzaak van het virus gezocht in samenzweringen. Dergelijke accounts verspreiden vaak ook valse claims over geneesmiddelen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X