Dataprotectie in 2022: 9 op 10 bedrijven heeft gegevensbeveiliging niet op orde

Volgens het Veeam Data Protection Trends Report 2022 is het gat tussen enerzijds de verwachtingen en anderzijds het vermogen van IT om te leveren nog nooit zo groot geweest.

Voor het 2022 rapport werden meer dan 3000 IT-beslissers en wereldwijd opererende organisaties gevraagd naar hun dataprotectie-strategieën voor de komende 12 maanden. Aan het onderzoek heeft ook een groot aantal respondenten uit de Benelux deelgenomen.

Uit het onderzoek van Veeam Software komt naar voren dat 88% van de IT-beslissers verwacht dat dataprotectiebudgetten naar verhouding harder zullen stijgen dan de IT-uitgaven in het algemeen. Dit is met name omdat data belangrijker worden voor succes en de uitdagingen om deze te beschermen steeds complexer worden. Meer dan tweederde richt zich tot cloudgebaseerde services om hun essentiële data te beschermen.

Veeam onderzocht hoe organisaties zich voorbereiden op de IT-uitdagingen van vandaag, waaronder een enorme groei in het gebruik van cloudservices en cloud-native infrastructuren en het uitbreidende aanvalslandschap. Als laatste werd onderzocht welke stappen organisaties nemen om een moderne dataprotectie-strategie toe te passen die bedrijfscontinuïteit garandeert.

“De hoeveelheid data heeft zich in de laatste twee jaar (sinds de pandemie) meer dan verdubbeld, mede dankzij de manier waarop we tegenwoordig werken en hoe we cloudgebaseerde services hebben omarmd”, zegt Anand Eswaran, CEO bij Veeam. “Omdat datavolumes geëxplodeerd zijn, zijn ook de risico’s met betrekking tot dataprotectie toegenomen. Ransomware is daar een goed voorbeeld van.”

Het dataprotectie-gat wordt groter in de Benelux

Respondenten uit de Benelux geven aan dat de mogelijkheden voor dataprotectie die zij op dit moment gebruiken de eisen van de organisatie niet kunnen bijhouden. 84% rapporteert een gat tussen de hoeveelheid data die ze kunnen verliezen na een storing versus hoe vaak data geback-upt worden. Dit gat is in 2021 met 13% toegenomen, wat aangeeft dat, hoewel data in volume en belang blijven groeien, ook de uitdagingen om deze goed te beschermen, toenemen. De belangrijkste reden voor deze dataprotectiekloof is dat de uitdagingen op het gebied van dataprotectie enorm groot zijn en steeds diverser worden.

Voor het tweede jaar op rij waren cyberaanvallen de één-na-grootste oorzaak van downtime. 66% van de organisaties in de Benelux rapporteerde ten minste één ransomware event in de laatste 12 maanden. Niet alleen is de frequentie van deze aanvallen alarmerend, zo ook hun impact. Per aanval konden organisaties slechts 29% van hun verloren data herstellen. Dit bewijst dat veel dataprotectie-strategieën momenteel niet goed genoeg zijn om bedrijven te helpen hun data te herstellen na een ransomware-aanval.

“Nu cyberaanvallen steeds geavanceerder worden en lastig te voorkomen zijn, worden back-up- en recovery-oplossingen essentiële fundamenten van een moderne dataprotectie-strategie”, zegt Danny Allan, CTO bij Veeam. “Organisaties moeten 100% zekerheid hebben dat back-ups worden voltooid binnen het toegewezen venster en dat herstel binnen de vereiste SLA’s wordt geleverd.”

Dataprotectie-noodsituatie

Om het gat tussen de mogelijkheden die dataprotectie biedt en het groeiende dreigingslandschap te dichten, zullen organisaties 6% meer moeten uitgeven aan dataprotectie dan aan andere, bredere IT-investeringen. Hoewel dit niet alles oplost, is het wel goed om te zien dat CXO’s de dringende behoefte aan moderne dataprotectie erkennen.

Terwijl de cloud op weg is om het dominante dataplatform te worden, gebruikt 70% van de organisaties in de Benelux cloudservices nu al als onderdeel van hun dataprotectiestrategie. Daarnaast draait 49% al containers of is van plan dit te gaan doen in de komende 12 maanden. Verder zal platformdiversiteit in 2022 blijven toenemen, waarbij de inzet van datacenters (49%) en cloudservers (51%) steeds meer in balans komt. Dit is een van de redenen dat 27% van de organisaties in de Benelux de mogelijkheid om cloud-hosted workloads te beschermen, beoordeelt als de belangrijkste factor voor de inzet van enterprise dataprotectie in 2022. 40% van de Benelux-respondenten gelooft dat IaaS-/SaaS-mogelijkheden de belangrijkste kenmerken zijn van moderne dataprotectie.

Veeam Data Protection Trends Report 2022 highlights Benelux:
  • Organisaties hebben een ‘availability gap’: 87% van de respondenten uit de Benelux bevestigt dat zij een availability gap hebben tussen hun verwachte SLA’s en hoe snel de productie daadwerkelijk hersteld kan worden.
  • Data blijven onbeschermd: Ondanks het feit dat back-up een fundamenteel onderdeel is van elke dataprotectiestrategie, heeft 14% van de organisaties uit de Benelux geen back-up. Daardoor zijn hun data volledig onbeschermd.
  • Er worden nog te vaak menselijke fouten gemaakt: Maar liefst 95% van de organisaties uit de Benelux had de laatste 12 maanden te maken met een storing. Technische fouten zijn hier de grootste oorzaak van, maar ook menselijke fouten kwamen vaak voor. Zo had 41% van de organisaties te maken met beheerfouten en werd 52% gehinderd door het per ongeluk verwijderen van data, het overschrijven van data of data-corruptie.
  • Het beschermen van externe werknemers: Slechts 35% van de organisaties in de Benelux gebruikt georkestreerde workflows om middelen weer connectie te laten maken met het netwerk tijdens een storing. 38% maakt hiervoor gebruik van voorgedefinieerde scripts en 29% configureert de verbinding met gebruikers handmatig.
  • Economische drijfveren blijven essentieel: Wanneer er gevraagd werd naar de belangrijkste factoren tijdens de aankoop van een enterprise data-oplossing, liet 25% van de IT-leiders uit de Benelux weten gemotiveerd te worden door de mogelijkheden die de oplossing biedt om kosten te besparen.

De Europa-editie van het Veeam Data Protection Trends Report 2022 is beschikbaar via deze link. Of bekijk de speciale infographic met Benelux-resultaten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X