De hybrid cloud brengt kansen en uitdagingen naar end user computing

hybrid

De end user computing (EUC)-wereld wordt hybride. Volgens het 2021 End User Computing State of the Union rapport van VDI Like a Pro, is hybrid cloud-adoptie enorm toegenomen. 44 Procent van de respondenten van het onderzoek geeft aan dat zij hun workloads inmiddels in hybride omgevingen draaien. Dat is een toename van meer dan 10 procent ten opzichte van 2020.

Veel organisaties hebben een ‘cloud-first’-mindset. Ik geloof echter dat er in plaats daarvan een ‘cloud-smart’-mindset moet komen. Een cloud-smart-mindset betekent dat de juiste tools voor het juiste doel ingezet worden. Soms betekent dit de inzet van de public cloud. En een andere keer betekent dat de inzet van on-premises-oplossingen. Dat dat soms lastig kan zijn, blijkt wel uit het VDI-onderzoek: 20 procent van de respondenten noemde het creëren van een positieve en kosteneffectieve business case als hun grootste uitdaging voor het gebruik of de adoptie van de public cloud. Het is essentieel dat IT-leiders rekening houden met de specifieke kenmerken van hun gebruikers en applicaties bij het opstellen van een dergelijke business case en het ontwerpen van hun EUC-omgeving.

Waar te beginnen

Het is doorgaans makkelijker voor organisaties om aan de slag te gaan met een public cloud desktop-as-a-service (DaaS)-initiatief dan een on-premises virtual desktop infrastructure (VDI)-omgeving. Organisaties moeten echter wel oppassen dat zij daarbij niet terechtkomen in een lock-in. Dit kan namelijk hun flexibiliteit beperken. Sommige public cloud hyperscalers hebben bijvoorbeeld ‘Mono Cloud’ DaaS-aanbiedingen die alleen werken met de unieke public cloud-omgeving van die leverancier. Voor veel organisaties zal een hybrid cloud- of multicloud-ervaring op de lange termijn beter passen.

Prestaties

Een goed opgezette hybrid cloud-omgeving levert de juiste prestaties, aan de juiste gebruikers, op het juiste moment. Een slecht opgezette omgeving zal echter enkel problemen geven met de user experience (UX). In het VDI-onderzoek bleken de prestaties van de omgeving zelfs de op-een-na-grootste uitdaging te zijn voor het gebruik of de adoptie van de public cloud (15 procent)

Daarnaast worden prestaties ook genoemd in de lijst met de top uitdagingen voor on-premises-omgevingen. Het is dus belangrijk dat organisaties de details omtrent storage, GPU’s, networking, applicaties en het optimaliseren van operationele systemen goed begrijpen omdat dit een directe impact heeft op de prestaties van applicaties en daarmee de gebruikerservaring.

Wet- en regelgeving

Naarmate de public cloud volwassen is geworden, is het vertrouwen in dergelijke omgevingen ook toegenomen. Waar organisaties voorheen nog twijfelden over de veiligheid en het efficiënte gebruik van public cloud-omgevingen, zijn veel van deze angsten nu verleden tijd. IT-leiders moeten er echter wel op blijven letten dat ze hun hybrid clouds zo ontwerpen dat deze voldoen aan (lokale) wet- en regelgeving op het gebied van data-security. Het is dan ook geen verrassing dat zorgen over wet- en regelgeving op de derde plek staan wat betreft uitdagingen van de public cloud.

Hoewel er nog altijd organisaties zijn die vanuit het oogpunt van regelgeving geen gebruik kunnen maken van een bepaalde clouddienst, wordt deze groep wel steeds kleiner.
Zelfs in landen als Duitsland – waar de cloud drie jaar geleden nog een ‘no go’ was – verandert de situatie langzaam.

Personeel en kennis

Een laatste uitdaging waar veel organisaties mee worstelen is het aantrekken en behouden van gekwalificeerde en deskundige IT-professionals met ervaring in het werken met hybrid cloud-omgevingen. Kennis van cloudservices staat dan ook op de vierde plaats in de lijst met uitdagingen voor het gebruik van de public cloud (8,3 procent).

Verder waren mensen het afgelopen jaar zo druk bezig met de extra uitdagingen die COVID-19 met zich mee bracht dat zij mogelijk niet meer up-to-date zijn met de laatste processen en praktijken. Daarnaast stijgt het gebruik van de cloud inmiddels zo snel dat de vraag veel sneller groeit dan de groep mensen met de juiste skills.

Leer meer over uw reis naar de cloud op Nutanix .NEXT

De reis naar de cloud is complex en brengt veel uitdagingen met zich mee. Nutanix .NEXT brengt IT-professionals en het nieuwste op het gebied van cloud computing samen. Centraal staan dit jaar het ontdekken van de belangrijkste trends in hybrid cloud-technologieën. En het leren van de nieuwste best practices voor uw reis naar de cloud.

Lees hier meer over .NEXT en meld u meteen aan.

Auteur: Ruben Spruijt, Senior Technologist bij Nutanix

Gerelateerde berichten...

X