Innovatieve ziekenhuizen bereiden zich voor op de toekomst

Sectra blikt vooruit op 2022: Hogere beschikbaarheid van zorg door een slimme beeldstrategie

De beschikbaarheid van de zorg staat in alle ziekenhuizen onder druk. Wachtlijsten lopen op en er zijn grote personeelstekorten. Eén gebied waar ziekenhuizen veel tijdwinst kunnen behalen, is slimmere en snellere diagnostiek. Hier kan een Enterprise Imaging-systeem in de cloud een bijdrage aan leveren. Welke trends zien wij in de markt?

Als covid ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat onder druk ineens meer dingen mogelijk zijn en ontwikkelingen die normaal jaren zouden kosten, soms in dagen of weken kunnen worden gerealiseerd. Niemand zou voor de pandemie hebben verwacht dat diagnostiek vanuit huis de normaalste zaak van de wereld zou worden. Digitale MDO’s waren tevens ondenkbaar.

Workflowverbetering voor diagnostiek

Nu iedereen gewend is aan digitale communicatie, willen ziekenhuizen de volgende stap zetten: het digitaliseren van het volledige diagnostische proces.

Ziekenhuizen zien dat ze door betere workflowondersteuning de druk op hun personeel kunnen verlagen en de diagnostiek versnellen. Om workflowondersteuning op het gebied van beelddiagnostiek mogelijk te maken, zullen het EPD en Enterprise Imaging systeem volledig moeten worden geïntegreerd. Gegevens hoeven dan niet meer te worden overgetypt of ingesproken en gegevens uit het beeldmanagementsysteem verschijnen dan automatisch ook in het EPD.

Het implementeren van diagnostische workflows heeft natuurlijk een doel. Het lange-termijndoel is helder: al het handmatige werk in het diagnostische proces, zoals het overtypen van informatie en doorsturen van gegevens, automatiseren.

De meeste ziekenhuizen beginnen bij de belangrijkste knelpunten: de processen waar nu snel een bottleneck ontstaat. Soms is het echter slim om Enterprise Imaging meteen ziekenhuisbreed uit te rollen. Dat deed bijvoorbeeld het CMC (Curaçao Medical Center) toen ze verhuisden naar een nieuw pand. Alle IT moest opnieuw en daar kon dit project mooi op meeliften.

Structured reporting

Kijkend naar workflowverbetering biedt Enterprise Imaging ook veel toegevoegde waarde op het gebied van Structured Reporting. Dit zijn templates die artsen kunnen gebruiken om sneller hun bevindingen over een scan, röntgenfoto, hartfilmpje of ander diagnostisch beeld op een gestandaardiseerde manier in een verslag te zetten. Door automatische integratie van metingen en de toepassing van artificial intelligence is het eenvoudiger om de data van verschillende ziekenhuizen te combineren en sneller nieuwe inzichten op te doen.

Remote deployment

Een andere ontwikkeling die in coronatijd ook rugwind kreeg, is remote deployment. Ofwel: een systeem implementeren terwijl de betrokkenen locatie-onafhankelijk werken, bijvoorbeeld thuis. Onze ervaring is zelfs sinds corona de trajecten sneller en soepeler verliepen dan voorheen. Het vele thuiswerken door corona heeft de implementatie dus eerder vergemakkelijkt dan bemoeilijkt. Vrijwel alle stappen in het implementatieproject kunnen immers ook digitaal worden gezet. Er zijn slechts een aantal momenten waarop het meerwaarde heeft om met het hele team op locatie te zijn. Die momenten worden goed gepland en krijgen van alle betrokkenen ook de volle aandacht. Implementaties zullen dus ook de komende jaren veel vaker remote gebeuren.

Cloud versnelt innovatie

Een laatste trend die we willen aanstippen, is de cloud. Met Sectra One Cloud, een SaaS-oplossing op het Microsoft Azure-platform, heeft Sectra een pay-per-use businessmodel ontwikkeld dat ziekenhuizen toegang geeft tot alle functionaliteiten, automatische updates en upgrades, terwijl ze betalen naar gebruik. Dit zorgt ervoor dat je sneller kunt innoveren en groeien.

Ziekenhuizen zullen veel minder hinder ondervinden van update- en upgrade cycles, waardoor het aantrekkelijker wordt om nieuwe functionaliteiten die beschikbaar komen, meteen in gebruik te nemen. Er zijn bovendien geen zorgen meer rondom bijvoorbeeld operating systems (OS) en virtualisatie van de architectuur. Daarbij is het tevens eenvoudiger om IT uit te besteden en in het ziekenhuis te focussen op de interne business.

Snel innoveren met AI

Een andere manier waarop Sectra innovatie versnelt, is het beschikbaar stellen van AI- oplossingen die worden aangeboden door externe partijen via ons AI Amplifier Platform. Dit is een soort app-store voor diagnostische tools. Die tools hebben allemaal het Sectra due diligence-traject doorlopen. Daardoor kunnen artsen en ziekenhuizen er zeker van zijn dat de algoritmen naadloos integreren in het Sectra PACS, ze zijn gevalideerd met een CE- keurmerk of goedgekeurd door de FDA en dat ze toegevoegde waarde bieden aan betalende klanten. Ziekenhuizen hoeven niet langer zelf een lang onderzoeks- en adoptieproces te doorlopen voordat ze de tool kunnen aanschaffen, maar kunnen op pay-per-use basis gebruikmaken van de diagnostische algoritmen en templates die samengesteld zijn door de Sectra Amplifier Service. Artsen kunnen er dus meteen mee aan de slag.

Benieuwd hoe uw businesscase voor Enterprise Imaging in de cloud eruitziet? Of wilt u eens sparren met ziekenhuizen die de overstap al hebben gemaakt? Neem dan contact met ons op. We onderzoeken graag samen met u hoe u zich kunt voorbereiden op de toekomst.

Lees ook:
  • Multidisciplinair samenwerken begint bij goede beelduitwisseling – Curaçao Medical Center
  • Kinderen denken mee met ontwikkeling app StoMakker

Gerelateerde berichten...

X