UWV-medewerkers kunnen onterecht bij gegevens oud-klanten

Hek met dik hangslot IoT-apparatuur

Zeker 15.000 UWV-medewerkers hebben vaak onterecht toegang tot gegevens van oud-klanten. Dat blijkt uit een rapport van KPMG.

Het onderzoeksbureau peilde de stand van zaken in het Sonar-systeem van het UWV. Daarin staan gevoelige gegevens van zeker 3,1 miljoen oud-cliënten van de dienst. Het gaat om namen, adressen, woonplaatsen en burgerservicenummers.

Sonar slaat gegevens van werkzoekenden op om een match te kunnen maken met potentiële werkgevers. Zeker vijftienduizend medewerkers van de dienst hebben toegang tot Sonar. Volgens KPMG hebben al die medewerkers vrijwel allemaal toegang tot alle persoonsgegevens van alle klanten die in Sonar staan. Ze kunnen de gegevens ook downloaden.

Naast de medewerkers van het UWV hebben ook nog eens rond de tweeduizend gemeenteambtenaren met dezelfde toegangsrechten toegang tot Sonar. Dat betekent dat zeker zeventienduizend mensen toegang hebben tot het systeem.

Beginselen AVG

Naast de ongeoorloofde inzage door grote groepen mensen worden de gegevens ook niet goed verwijderd. Volgens de samenstellers van het rapport worden de persoonlijke gegevens ook nog eens langer bewaard dan volgens de AVG-regels wettelijk mag.Eigenlijk voldoet het systeem op geen enkel punt aan de eisen van de wet.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het rapport gaat het UWV de persoonsgegevens van inactieve klanten verwijderen als ze langer dan vijf jaar in het systeem staan. Eind maart moet alles in orde zijn voor ruim een miljoen mensen.

Verder krijgt Sonar zo snel mogelijk een logboek waarin duidelijk staat vermeld wie toegang heeft tot de systemen en of dat al dan niet onrechtmatig is. Wel blijven de gegevens van inactieve klanten die korter dan vijf jaar in het systeem staan bewaard blijven. Deze gegevens zouden wel zichtbaar blijven, ook voor mensen zonder bevoegdheid.

Wel liggen er plannen op tafel om de toegangsrechten van UWV-medewerkers te beperken. Eind 2022 moet die hele operatie klaar zijn, maar volgens het UWV en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat dat het probleem niet helemaal oplossen. De minister is het ook nog niet helemaal duidelijk wat de problemen van Sonar dan zijn. Plan is wel dat het hele systeem op termijn op de schop gaat.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X