Veenendaalse DDoS-afperser gaat de cel in

cybercriminaliteit

Een 25-jarige DDoS-afperser uit Veenendaal gaat voor anderhalf jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank Midden-Nederland eerder deze week.

Doelwit waren twee bedrijven die tientallen DDoS-aanvallen te verduren kregen. De veroordeling geldt ook voor een aantal aanvalspogingen.  De man kreeg een straf van 36 maanden, waarvan 16 voorwaardelijk. De man komt ook onder toezicht van de reclassering te zorgen om de zorgen dat de kans op recidive kleiner wordt.

De zaak speelde in de lente van vorig jaar. De verdachte perste toen een aantal willekeurige bedrijven af door dreigementen met DDoS-aanvallen op de websites. Bij twee bedrijven gebeurde dit ook echt.

Dreigbrief

De man werkte bij elk bedrijf op dezelfde manier. Een bedrijven kreeg eerst een dreigbrief. Daarin stond dat er een DDoS-aanval zou plaatsvinden als er geen losgeld betaald werd. Het geld moest in bitcoins overgemaakt worden. Een van de bedrijven betaalde ook echt.

De verdachte voerde naast zijn dreigementen ook waarschuwingsaanvallen uit. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een verhuurder van licht en geluid en een juwelier.

Bij zijn aanhouding had de verdachte een USB-stick, een telefoon en een dongel in zijn bezit. Op de stick stond een bestand met stukken tekst die het zelfde waren als de dreigbrieven die de bedrijven ontvingen. Verder bleek de verdachte naar websites te gaan van waaruit je DDoS-aanvallen kunt uitvoeren. Op de USB-stick vond de politie ook een zogeheten virtuele telefoon waarmee je Whatsappberichten kunt sturen. Dit gebeurde bijvoorbeeld naar de medewerker van het bedrijf dat besloot aangifte te doen.

De verdachte zei dat hij alleen een keer een ‘hackerspakket’ had gekocht en dat al die spullen daarbij zouden horen. De rechtbank vindt dat heel onwaarschijnlijk, zeker omdat de politie na de arrestatie van de man geen medewerking kreeg.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...