Vernieuwd Schengen Informatiesysteem live

grensovergang met slagboom Schengen Informatiesysteem

Gisteren ging het vernieuwde Schengen Informatiesysteem (SIS) in alle Schengenstaten tegelijk live. Dit is een EU-informatiesysteem dat grenscontroles en samenwerking in de rechtshandhaving ondersteunt in en tussen de Schengenlanden.

Het bevat informatie over gezochte of vermiste personen of personen die geen toegang hebben of (niet) mogen verblijven in het Schengengebied. Ook zitten nu voorwerpen in dit informatiesysteem, zoals auto’s, vuurwapens, en identiteitsdocumenten die verloren of gestolen zijn of gebruikt bij een misdaad.

In het SIS zit informatie over gezochte/vermiste personen of personen die geen toegang hebben of (niet) mogen verblijven in het Schengengebied. Zo kunnen bevoegde gebruikers onder meer terugkeerbesluiten van burgers van buiten de EU via het Schengen Informatiesysteem (SIS) in heel Europa inzien.

Preventief registreren

Nieuw is de mogelijkheid om preventief personen te registreren. Dit is volgens de overheid nuttig om bijvoorbeeld kinderen en kwetsbare personen te beschermen als er een concreet risico is dat zij slachtoffer zijn of worden van seksgerelateerd geweld, mensenhandel/-smokkel of (mogelijke) ontvoering.

In het nieuwe systeem kunnen nu ook voorwerpen terecht komen zoals auto’s, vuurwapens, en identiteitsdocumenten die verloren of gestolen zijn of gebruikt bij een misdaad. Mensen kunnen op verzoek inzage krijgen in wat er over hen in het systeem staat.

De invoering van het vernieuwde SIS is in Nederland gerealiseerd door de politie onder de vlag van het programma Grenzen en Veiligheid. Daarin werken het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Defensie, het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek, Immigratie en Naturalisatie Dienst, Justid, de Koninklijke Marechaussee,de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie. Dit programma werkt aan het tijdig en juist invoeren van een aantal Europese Verordeningen. De SIS verordening is de eerste daarvan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X